Uluslararası Ticaret Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1328628

Türk özel sektörünün dış ticaret, uluslararası yatırımlar, hizmetler, müteahhitlik, enerji, bankacılık, finans ve lojistik başta olmak üzere, dış ekonomik ilişkilerini yürütmekle görevli olan kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?


Ticaret Bakanlığı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İhracatçı Birlikleri

Türkiye İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank)

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)


Yanıt Açıklaması:

DEİK, Türk özel sektörünün dış ticaret, uluslararası yatırımlar, hizmetler, müteahhitlik, enerji, bankacılık, finans ve lojistik başta olmak üzere, dış ekonomik ilişkilerini yürütmekle görevlidir. Kuruluş yabancı ülkelerdeki muhatapları ile kurmuş olduğu İş Konseyleri vasıtasıyla, üyeleri için yurt içi ve dışı yatırım imkanlarını araştırmakta, ayrıca ihracatın artırılması ve ilgili alanlarda iş geliştirme çalışmalarını koordine etmektedir.

Diğer seçeneklerden olan Ticaret Bakanlığı; Türkiye’nin dış ticaretine ilişkin ana hedef ve politikaları belirler. Belirlenen hedef ve politikalar çerçevesinde dış ticarete ilişkin ulusal mevzuatın hazırlanması ve uygulanmasının sağlanması Bakanlığın temel görevidir.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İhracatçı Birlikleri; TİM, Türkiye ihracatının özel sektör kanadının en üst örgütüdür. TİM’e bağlı olarak on üç ihracatçı birliği bulunmaktadır. TİM, Türk ihracatçılarını yurt içinde ve yurt dışında temsil eder. Ayrıca kendisine bağlı birliklerin koordinasyonunu sağlar ve ihracatçıların sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalarda bulunur.

Türkiye İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank); Türk Eximbank, ihracatın geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi amaçlarıyla ihracatçılara, rekabet güçlerini artırmak için ise yurt dışında faaliyet gösteren müteahhitlere ve yatırımcılara kredi, sigorta ve garanti programları sağlamaktadır.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB); TOBB, yerel düzeyde kurulmuş olan ticaret, sanayi, ticaret ve sanayi, deniz ticaret odaları ve borsaların üst kuruluşudur. Uluslararası ticaret alanında TOBB üyelerine bu alanda gerekli olabilecek rapor ve bilgileri sunma yanında, yabancı muadil kuruluşlarla kurumsal bağlar kurar, işbirliği anlaşmaları imzalar. Doğru cevap: E

Yorumlar
  • 0 Yorum