Uluslararası Ticaret Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1272949

MO¨HUK m. 24, f. 3 uyarınca aşağıdakilerden hangileri hukuk seçimi ile ilgili olarak doğrudur?

I Taraflar sözleşmelerine uygulanacak hukuku her zaman seçebilirler

II Taraflar yapmış oldukları hukuk seçimini değiştirebilirler. 

III Sözleşmenin kurulmasından sonraki hukuk seçimi, üçüncü kişilerin hakları saklı kalmak kaydıyla, geriye etkili olarak geçerlidir.

IV Taraflar, aralarındaki sözleşmeyi parçalayamaz ve farklı kısımlarına farklı devlet hukuklarının uygulanmasını kararlaştıramazlar. 


I ve II

I ve III

II ve III

I, II, III

I, II, IV


Yanıt Açıklaması:

Kısmi Hukuk Seçimi

Taraflar, sözleşmeye uygulanacak hukuk olarak seçtikleri hukukun sözleşmenin tama- mına uygulanacağını kararlaştırabilecekleri gibi, aralarındaki sözleşmeyi parçalamak su- retiyle farklı kısımlarına farklı devlet hukuklarının uygulanmasını da kararlaştırabilirler (MO¨HUK m. 24, f.2). Dolayısıyla kısmi hukuk seçimi de geçerlidir. Ancak taraflarca kısmi hukuk seçiminin yapılması durumunda, sözleşmenin makul şekilde bölünebilen kısımları bakımından farklı devlet hukuklarının uygulanması kabul edilmelidir. O¨rneğin satıcının hak ve yükümlülükleri bakımından A devleti hukukunun, alıcının hak ve yükümlülükleri bakımından B devleti hukukunun uygulanması kararlaştırılabilir.

Hukuk Seçiminin Zamanı

MO¨HUK m. 24, f. 3 uyarınca taraflar sözleşmelerine uygulanacak hukuku her zaman seçebilecekleri gibi, yapmış oldukları hukuk seçimini değiştirebileceklerdir. Ancak yine aynı hüküm uyarınca sözleşmenin kurulmasından sonraki hukuk seçimi, üçüncü kişi- lerin hakları saklı kalmak kaydıyla, geriye etkili olarak geçerlidir (MO¨HUK m. 24, f. 3). Sözleşmenin kurulmasından sonra yapılan hukuk seçimine ilişkin bu sınırlandırmanın amacı, sözleşmenin tarafı olmamakla birlikte söz konusu sözleşmeden belli haklar elde etmiş olan kişilerin söz konusu haklarının korunması isteğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum