Uluslararası Ticaret Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1191666

Kanunlar ihtilafı hukukuna ilişkin olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Yabancı unsurlu uyuşmazlıklarda uygulanacak hukukun tayinine ilişkin kurallar, “kanunlar ihtilâfı hukuku”nu meydana getirirler.

Türk kanunlar ihtilâfı hukuku kuralları, MÖHUK’ta düzenlenmiştir.

Kanunlar ihtilâfı hukuku kurallarının büyük bir kısmı, somut uyuşmazlığın esasına ilişkin çözüm getirmeyen ancak söz konusu uyuşmazlığa hangi devlet hukukunun uygulanacağını gösteren kurallardır.

Türk kanunlar ihtilâfı hukuku kuralları, büyük çoğunlukla MÖHUK’ta düzenlenmiş; ancak MÖHUK dışında farklı kanunlarda da kanunlar ihtilâfı hukuku kurallarına yer verilmiştir.

Kanunlar ihtilâfı hukuku kurallarının büyük bir kısmı, bağlama kuralı niteliğinde olmakla birlikte, bir kısım kanunlar ihtilâfı hukuku kuralı, bağlama kurallarından farklı olarak yabancı unsurlu uyuşmazlıklara esastan çözüm getirirler. 


Yanıt Açıklaması:

Türk kanunlar ihtilâfı hukuku kuralları, büyük çoğunlukla MÖHUK’un ikinci bölümünde hükme bağlanmıştır. MÖHUK’un 9 vd. hükümlerinde, hukuki ilişkinin niteliği dikkate alınmak suretiyle farklı bağlama kurallarına yer verilmiştir. MÖHUK dışında farklı kanunlarda da kanunlar ihtilâfı hukuku kurallarına yer verilmiştir. Örneğin Türk Ticaret Kanunu’nda poliçe, çek ve bonolar hakkında özel nitelikte kanunlar ihtilâfı kuralları mevcuttur. 

Yorumlar
  • 0 Yorum