Uluslararası Ticarette Vergilendirme Deneme Sınavı Sorusu #449075

Aşağıdakilerden hangisi KDV’den istisna olan mallar içerisinde yer almaz?


Geçici ithalat yoluyla getirilen mallar

Hariçte işleme rejimi kapsamındaki mallar

Geri gelen eşya kapsamındaki mallar

Kümes hayvanlarının yumurtaları

Bazı Gümrük Rejimlerinin Uygulandığı Mallar


Yanıt Açıklaması:

• Geçici ithalat yoluyla getirilen mallar: Geçici ithalat rejimi, Gümrük Kanunu’nun 128. maddesinde, serbest dolaşıma girmemiş eşyanın ithalat vergilerinden tamamen ya da kısmen muaf olarak ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmaksızın, Türkiye Gümrük Bölgesi içinde kullanılması ve bu kullanım sırasındaki olağan yıpranma dışında, herhangi bir değişikliğe uğramaksızın yeniden ihracına olanak sağlayan hü- kümlerin uygulandığı rejim olarak tanımlanmış olup bu rejim ile ilgili açıklamalara, Gümrük Kanununun 128 ila 134. maddelerinde yer verilmiştir. Geçici ithalat rejimi kapsamında gümrük vergisinden muaf veya müstesna olan eşyaların ithalinde de KDVK’un (16/1-b) maddesi gereğince KDV aranmaz. Hariçte işleme rejimi kapsamındaki mallar: Hariçte işleme rejimi, Gümrük Kanunu’nun 135 ial 149. maddelerinde düzenlenmiştir ve serbest dolaşımdaki eşyanın hariçte işleme faaliyetlerine tabi tutulmak üzere Türkiye Gümrük Bölgesinden geçici olarak ihracı ve bu faaliyetler sonucunda elde edilen ürünlerin ithal vergilerinden tam veya kısmi muafiyet suretiyle yeniden serbest dolaşıma girişine ilişkin hükümlerin uygulandığı rejim olarak tanımlanmıştır. Hariçte işleme rejimi kapsamında geri gelen ve gümrük vergisinden muaf veya müstesna olan eşyaların ithalinde KDVK’un 16/1-b maddesi gereğince KDV aranmaz.
• Geri gelen eşya kapsamındaki mallar: Gümrük Kanununun 168, 169 ve 170. maddelerinde de geri gelen eşya diğer bir deyişle iade edilen malların rejimi açıklanarak bu hükümlere uygun olarak geri gelen eşyaların vergiden istisna olacağı hükme bağlanmıştır. Ancak, Kanunun 169. maddesine göre bu muafiyet, geri gelen eşyanın ihracı sırasındaki ayniyeti değişmeden yeniden ithali şartıyla uygulanmaktadır. KDVK’un 16/2 maddesi çerçevesinde, Gümrük Kanununa göre geri gelen eşya dışarıda bir işleme tabi tutulduğu veya asli kısmına bir ilave yapıldığı takdirde eşyanın kazandığı değer farkının istisnaya dâhil olmayacak ve kazandığı değer kadar KDV’ye tabi olacaktır.
• Bazı Gümrük Rejimlerinin Uygulandığı Mallar: KDVK’un 16/-c maddesi, Gümrük Kanunundaki transit ve gümrük antrepo rejimleri ile serbest bölge ve geçici depolama hükümlerinin uygulandığı malları KDV’den istisna etmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum