Uluslararası Ticarette Vergilendirme Deneme Sınavı Sorusu #918091

Aşağıdakilerden hangileri gümrük vergilerinin ödenmesi ile doğru ifadelerdir?

I. Tahakkuk ve tebliği aynı anda gerçekleşen, gümrük vergisinin tamamı tebliğ tarihinden itibaren her an ödenebilecek aşamaya gelmiştir.

II. Gümrük vergileri döviz cinsinden ödenmektedir.

III. Kanunda ödemenin yapılması açısından herhangi bir süre belirtilmemiştir.

IV. Gümrük işlemleri tamamlanan eşya için sonradan yapılan denetimler sonucunda hiç alınmadığı veya noksan alındığı belirlenen gümrük vergileri tebliğ tarihinden itibaren on günlük süre içinde, taksite bağlanmadan, bir kerede ödenir

V. Tebliğden itibaren on günlük ödeme süresi mükellefin talebi üzerine faiz alınmak koşuluyla otuz gün daha uzatılabilir.


Yalnızca I.II.IV

Yalnızca II.III.V

I.III.IV.V

II.III.IV.V

I.II.IV.V


Yanıt Açıklaması:

Gümrük vergilerinin ödenme zamanı verginin tahakkuk ve tebliğ işlemlerine göre farklılaşmaktadır. Tahakkuk ve tebliği aynı anda gerçekleşen, gümrük vergisinin tamamı tebliğ tarihinden itibaren her an ödenebilecek aşamaya gelmiştir. Gümrük vergileri TL cinsinden ödenmektedir. Kanunda ödemenin yapılması açısından herhangi bir süre belirtilmemiştir. Ancak, eşyanın gümrük gözetimine girdiği andan itibaren gümrük beyan işlemlerinin yirmi veya kırk beş günlük süreler içinde tamamlanması gerekmektedir. Aksi ha^lde, eşya tasfiye sürecine girecektir. Bunun önlenmesi için eşyanın bir an evvel gümrük idaresinden teslim alınması gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında, beyan işlemlerinin tamamlanması için öngörülen süreleri ödeme işlemleri için tanımlanmış azami süreler olarak kabul edebiliriz. Ancak, gümrük işlemleri tamamlanan eşya için sonradan yapılan denetimler sonucunda hiç alınmadığı veya noksan alındığı belirlenen gümrük vergileri tebliğ tarihinden itibaren on günlük süre içinde, taksite bağlanmadan, bir kerede ödenir. Tebliğden itibaren on günlük ödeme süresi mükellefin talebi üzerine faiz alınmak koşuluyla otuz gün daha uzatılabilir. II. seçenekte yer alan ifade ‘’Gümrük vergileri TL cinsinden ödenmektedir.’’ olacağından yanlıştır. Buna göre doğru cevap C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum