Uygarlık Tarihi 1 Deneme Sınavı Sorusu #720905

Roma Devleti'nin I., II. ve III. Pön Savaşları'nda karşı karşıya geldiği, ünlü generalleri Hannibal'in fil ordusuyla savaş sanatının en ünlü taktik hamlelerinden birini gerçekleştirdiği, İ.Ö. 149 yılında Roma Cumhuriyeti'ne katılan devlet aşağıdakilerden hangisidir?


Rodos Cumhuriyeti 

Makedonya Krallığı 

Seleukos Krallığı 

Kartaca Devleti 

Pergamon Krallığı 


Yanıt Açıklaması:

Romalılar 1. Pön Savaşı’nda (İ.O¨. 264-241) ilk defa düzenli bir donanma kurarak, gücünü deniz hakimiyetinden alan Kartaca Devleti’nin donanmasını yendiler. 17 yıl süren savaş sonunda Kartaca barış istemek zorunda kaldı ve Sicilya Adası’nı Romalılara bıraktı. Romalılar ele geçirilen bu yeni bölgeyi, Roma Devleti’ne vergi ödeyen ve bir vali tarafından yönetilen bir provincia (eyalet) ha^line getirdiler. 

Romalıların yayılmacı politikası, Kartacalıları, İ.O¨. 219 yılında başlayan 2. Pön Savaşı (İ.O¨. 219-201) ile tekrar Romalılarla karşı karşıya getirdi. Bu savaşta Kartaca Generali Hannibal, savaş sanatının en ünlü taktik hamlelerinden birini gerçekleştirdi. Filleri de içeren büyük bir orduyla İspanya’dan Fransa’ya geçip, Alp Dağları’nı aşarak İtalya’ya girdi. İ.O¨. 216’da gerçekleşen Cannae Meydan Savaşı’nda, Roma ordusunu yendi. Hannibal bu zaferle İtalya’da Romalılarla ittifak yapan kentlerin teslim olmasını amaçlıyordu. Ancak ikmal yolları kesilen ve iyi savunulan şehirler karşısında başarılı olamayan Hannibal, Güney İtalya üzerinden Kartaca’ya dönmek zorunda kaldı. Bu ola¤anüstü kriz boyunca diktatör seçilen Roma Generali Scipio İ.O¨. 210 yılında ispanya’daki Kartaca topraklarını ele geçirdi ve Hannibal’in ordusunun arkasından Kuzey Afrika’ya geçerek burada Hannibal’i yendi. İ.O¨. 202’de barış istemek zorunda kalan Kartaca, bütün denizaşırı topraklarını Roma’ya terk ederek, yüklü bir savaş tazminatı ödemiş ve donanmasını feshetmişti. Böylece Kartaca önemli bir güç olmaktan çıktı. Hannibal, Kartaca’dan kaçmak zorunda kalarak, kendisine yeni müttefikler bulmak üzere Anadolu’ya geçti. Bu amacında başarılı olamayan Hannibal, Nikomedia (İzmit) kenti yakınındaki Dakibyza (Gebze) yakınlarında ölmüştür ve mezarı buradadır. İ.O¨. 149’da çıkan 3. Pön Savaşı sonunda Kartaca Devleti tamamen yıkılmıştır ve toprakları Roma Cumhuriyeti’ne Afrika Eyaleti adıyla katılmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum