Uzaktan Algılama Deneme Sınavı Sorusu #677285

Aşağıdakilerden hangisi Rayleigh saçılımı için geçerlidir?


Atmosfer içindeki moleküllerin farklı dalga boylarındaki enerjiyi yutma olayıdır.

Bu saçılma türü ışığın dalga boyu ile aynı büyüklükteki parçacıkların (örn. toz, duman ve su buharı, vb.) etkileşmesinden meydana gelmektedir.

Atmosferin daha alt tabakalarında oluşan bu saçılma türü parçacıkların (örn. büyük toz parçacıkları, su damlacıkları, vb.) ışınımın dalga boyundan çok daha büyük olması durumunda gerçekleşir.

Atmosferin üst tabakalarında oluşan bu saçılma türü parçacıkların (örn. nitrojen ve oksijen molekülleri, ufak tanecikler, vb.), ışınımın dalga boyuna göre çok küçük olması durumunda gerçekleşir

Spektrumun ısıl kızıl ötesi ve yakın mikrodalga ışınımlarını yutma olayıdır.


Yanıt Açıklaması:

Rayleigh saçılımı, atmosferin üst tabakalarında oluşan bu saçılma türü parçacıkların (örn. nitrojen ve oksijen molekülleri, ufak tanecikler, vb.), ışınımın dalga boyuna göre çok küçük olması durumunda gerçekleşir. Enerjinin kısa dalga boylarındaki saçılımı, uzun dalga boylarına göre daha fazla olduğundan gökyüzünün mavi renkte görülmesinin sebebi de budur. Diğer bir deyişle mavi renk görünür bölgenin en kısa dalga boyu olduğundan saçılma bu bölgede görünür bölgenin diğer kısımlarına göre daha fazladır.

Yorumlar
  • 0 Yorum