Vergi Ceza Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1216925

Vergi kabahatlerinde gerçek kişiler bakımından sorumluluk ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?


Velayet altında bulunan küçüklerin mallarının idaresi nedeniyle vergilendirilmeleri gerektiğinde, mükellefe düşen ödevlerin bizzat küçük tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir.

Kendilerine vasi atanan kimselerin mallarının idaresi nedeniyle vergilendirilmeleri gerektiğinde, vergi borcunun ödenmesi mükellefiyeti vasiye aittir.

Mükellefin malvarlığından kısmen veya tamamen alınamayan verginin kanunî temsilciden alınması mümkün değildir.

Mükellefin malvarlığından alınamayan vergi kanunî temsilciden alınır, temsilci ise ödediği vergi için mükellefe rücû edebilir.

Mükellefin malvarlığından alınamayan vergi cezası kanunî temsilciden alınır, temsilci ise ödediği vergi cezası için mükellefe rücû edebilir.


Yanıt Açıklaması:

Velayet altında bulunan küçüklerin veya kendilerine vasi ya da kayyım atanan kimselerin, gerek mallarının idaresi, gerekse bunlara ilişkin işlerin yürütülmesi nedeniyle vergilendirilmeleri gerektiğinde, Vergi Usul Kanunu’nun 10’uncu maddesi gereğince, mükellefe düşen ödevlerin veli, vasi ya da kayyım tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir. Fakat vergi borcunun ödenmesi mükellefiyeti, asıl mükellef ve/ya da vergi sorumlusuna aittir. Ancak, mükellefin ve/ya da vergi sorumlusunun malvarlığından kısmen veya tamamen alınamayan verginin kanunî temsilciden alınması mümkündür. Temsilci ise, ödediği vergi için mükellef ve/ya da vergi sorumlusuna rücû edebilmektedir. Küçük ve kısıtlıların vergi kanunlarında yazılı ödevlerinin kanunî temsilcileri tarafından yerine getirilmemesi ya da eksik yerine getirilmesi şeklinde ortaya çıkan fiillerin, fiili işleyen kanunî temsilciye isnad edilmesi ve kanunî temsilcinin cezalandırılması, cezaların şahsîliği ilkesinin doğal sonucudur. Vergi cezasının küçük veya kısıtlı olan mükellef ve/ya da vergi sorumlusundan alınması sözkonusu olmadığı gibi, ceza sorumlusunun ödediği ceza için mükellef ve/ya da vergi sorumlusuna rücû etmesi de mümkün değildir. Çünkü, ceza ödenmesine sebep olan kişi, cezayı gerektiren fiili bizzat işleyen kimsedir. Cevabımız D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum