Vergi Ceza Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1226531

Devletlerin vergi kanunlarını, kanunların mülkîliği ve/ya da şahsîliği ilkelerinden birini ya da diğerini karşılıklı olarak uygulamamalarından ve/ya da birlikte uygulamalarından kaynaklanan çifte vergile(ndir)menin önlenmesi amacıyla aşağıdaki bağlayıcı kaynaklardan hangisini kullanılır?


Anayasa

Devletlerarası anlaşma

Anayasa Mahkemesi Kararları

Cumhurbaşkanı Kararları

Yönetmelik


Yanıt Açıklaması:

Devletlerarası vergi andlaşmaları, Devletlerin vergi kanunlarını, kanunların mülkîliği ve/ya da şahsîliği ilkelerinden birini ya da diğerini karşılıklı olarak uygulamamalarından ve/ya da birlikte uygulamalarından kaynaklanan çifte vergile(ndir)menin önlenmesi amacıyla yapılmaktadır. Çifte vergile(ndir)mede birden fazla Devletin vergilendirme yetkisi çakışmakta ve çatışmaktadır. Bu sorunun sadece iç hukuk hükümleriyle çözülememesi nedeniyle devletlerarası hukuk ilkeleri çerçevesinde çözümler aranmaktadır. Bu bağlamda, Devletler ya iç
hukuk hükümleriyle tek taraflı olarak vergilendirme yetkisini sınırlandırarak ya da ikili ve/ ya da çok taraflı andlaşmalarla çifte vergile(ndir)me sorununu çözmeye çalışmaktadır. Doğru cevap B seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum