Vergi Ceza Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1216984

Vergi kabahatlerinde tüzel kişiler bakımından sorumluluk ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?


Tüzel kişilerin idaresinde vergi kanunlarına aykırı hareketlerden doğan vergi cezaları kanuni temsilciler adına kesilir.

Tüzel kişinin kanunî temsilcileri vergi ödevlerini yerine getirmemiş ve bu yüzden vergi cezası tüzel kişiden alınamamışsa, vergi cezaları terkin edilir.

Kendi yönetiminde kabahat işlemiş olan kanunî temsilcilerin cezalar bakımından tüzel kişiye rücû etmeleri mümkündür.

Tüzel kişilerde temsilcilik görevi yapan kişinin bu görevi kapsamında işlemiş olduğu kabahatten dolayı tüzel kişi hakkında idarî yaptırım uygulanamaz.

Tüzel kişinin tasfiye edilmiş olması, temsilcilerin daha önceki dönemlere ilişkin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.


Yanıt Açıklaması:

Vergi Usul Kanunu’nda, cezanın muhatabı olma bakımından, tüzel kişilerle ilgili olarak, küçük ve kısıtlılardan farklı hükümler yer almaktadır. Vergi Usul Kanunu’nun 333’üncü maddesinde, tüzel kişilerin idare ve tasfiyesinde vergi kanunlarına aykırı hareketlerden doğan vergi cezaları tüzel kişiler adına kesilir. Ancak, bu durum, Vergi Usul Kanunu’nun 10’uncu maddesi hükmünün uygulanmasına ve kanunî temsilcilerin ve tasfiye ile görevli olanların temsil edilenin vergi ödevlerini yerine getirmemeleri yüzünden tüzel kişinin malvarlığından kısmen veya tamamen alınamayan vergi cezalarının kanunî temsilcilerin ve/ya da tasfiye ile görevli olanların malvarlıklarından alınmasına engel değildir. Ancak, kendi yönetiminde kabahat işlemiş olan kanunî temsilcilerin ve/ya da tasfiye ile görevli olanların cezalar bakımından tüzel kişiye rücû etmeleri mümkün değildir. Öte yandan, tüzel kişinin tasfiye haline girmiş veya tasfiye edilmiş olması temsilcilerin daha önceki dönemlere ilişkin sorumluluklarını ortadan kaldırmamaktadır. Kabahatler Kanunu’na göre, organ veya temsilcilik görevi yapan ya da organ veya temsilci olmamakla birlikte, tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde görev üstlenen kişinin bu görevi kapsamında işlemiş olduğu kabahatten dolayı tüzel kişi hakkında da idarî yaptırım uygulanabilir. Cevabımız E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum