Vergi Ceza Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1351776

Yükümlünün özel işlerini yapma suçu ile ilgili hangi ifade yanlıştır?


Suçun getiriliş nedeni yasak kapsamı içerisinde kalan memurların, devletle vergi yükümlüleri arasında çıkan çıkar çelişkisinde, yükümlülerin yanında yer alabilecekleri endişesidir.

İnceleme elemanlarının inceleme sırasında tarafsızlıktan ayrılma olarak nitelendirilecek davranışlardan kaçınmaları hukuka aykırı değildir.

Vergi inceleme elemanları inceleme sırasında, yükümlünün defterlerindeki hesapları düzeltmeleri, tutanak tutulması sırasında “şu istekleri de ileri sür” gibi sözlü bilgi vermeleri, vergi kaçağının tutarlı bir şekilde kapatılması amacıyla yükümlüye yol göstermeleri gibi davranışları yükümlünün özel işlerini yapma suçudur.

Yargılama sırasında yükümlüye yol göstermeleri veya yükümlüyü haklı çıkarıcı şekilde bazı eksikliklerinin giderilmesi, dava dilekçelerinin görevliler tarafından yazılması ve değiştirilmesi suç fiilleri içerisinde yer alır.

Failin, yapılan işin başkasına ait olduğunu bilerek ve tarafsızlıktan
ayrılarak yardım etme isteği ile hareket etmiş olması ve sonucunun gerçekleşmesini
de istemesi gerekir.


Yanıt Açıklaması:

İnceleme elemanlarının inceleme sırasında tarafsızlıktan ayrılma olarak nitelendirilecek davranışlardan kaçınması gerekir. Vergi inceleme elemanları inceleme sırasında, yükümlünün defterlerindeki hesapları düzeltmeleri, tutanak tutulması sırasında “şu istekleri de ileri sür” gibi sözlü bilgi vermeleri, vergi kaçağının tutarlı bir şekilde kapatılması amacıyla yükümlüye yol göstermeleri gibi davranışları yükümlünün özel işlerini yapma suçudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum