Vergi Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1093198

  1. Vergi kanunları da diğer tüm kanunlar gibi kural olarak, yürürlüğe girdikleri andan itibaren yürürlükten kalkıncaya kadar kapsamlarına giren tüm olay ve kişiler hakkında uygulanacaktır.
  2. Kanunlar Resmî Gazetede yayımlanmadıkça yürürlüğe giremezler.
  3. Kanunlar yürürlüğe girmelerinden önceki olaylara uygulanamadığı gibi, yürürlükten kalktıktan sonraki olaylara da uygulanamazlar.
  4. Vergi hukuku alanında kural olarak kanunların geçmişe yürümesi mümkündür.

Vergi kanunlarının zaman bakımından uygulanması kapsamında yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?


I ve II

III ve IV

I, II ve III

I, III ve IV

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Vergi kanunları da diğer tüm kanunlar gibi kural olarak, yürürlüğe girdikleri andan itibaren yürürlükten kalkıncaya kadar kapsamlarına giren tüm olay ve kişiler hakkında uygulanacaktır. Kanunlar Resmî Gazetede yayımlanmadıkça yürürlüğe giremezler. Kanunlar yürürlüğe girmelerinden önceki olaylara uygulanamadığı gibi, yürürlükten kalktıktan sonraki olaylara da uygulanamazlar. Vergi kanunlarının geçmişe yürümezliğine dair anayasada herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak vergi kanunlarının (ve vergiyle ilgili idarî düzenlemelerin) zaman bakamından uygulanmasında da diğer kanunlarda olduğu gibi, yürürlük tarihinden önceki dönemler için geçerli olmama, geçmişi kapsamama (makable ademi şümul) ilkesi vardır. Vergi hukuku alanında kural olarak kanunların geçmişe yürümesi mümkün değildir. Hukukî güvenlik ilkesi, vergi kanunlarının geçmişte meydana gelen olaylara uygulanmamasını gerektirir. Fakat zaman zaman vergi kanunlarının yürürlüğe gireceği tarih olarak, Resmî Gazetede yayımından daha önceki bir tarih belirlenebilmektedir.

Madde IV yanlış bilgi içerdiği için doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum