Vergi Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1109250

I. Vergi sisteminin temel amacı, devlete Anayasa ile verilen görevlerin yerine getirilmesi için ihtiyaç duyduğu geliri sağlamaktır. 

II. Türk Hukuku’nda vergi sisteminin temel amacını gerçekleştirme görevi vergi idaresine verilmiş, başta mükellef olmak üzere başka bazı kimselere de bu amaca etkin bir şekilde ulaşılmasını sağlamak üzere çeşitli ödevler getirilmiştir. 

III. Homo ekonomus tipinde bir vergi ödevlisi, gelirini ve servetini fazlalaştırmak amacıyla uyumlu olarak, vergisel ödevlere de uymak ve mümkün olduğunca vergi ödemek ister.

Vergi sisteminin amacı ve işlevi ile ilgili olarak yukarıda verilen önermelerden hangisi/hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

I - II

I - III

II - III


Yanıt Açıklaması:

Vergi sisteminin temel amacı, devlete Anayasa ile verilen görevlerin yerine getirilebilmesi için ihtiyaç duyduğu geliri sağlamaktır (AY md.73, f.1). Başka bir deyişle vergi borcunu (alacağını), başta kanunilik ve eşitlik ilkeleri olmak üzere hukuka uygun şekilde tespit (tarh) ve tahsil etmek, kısaca vergi toplamaktır. Türk Hukuku’nda bu amacı gerçekleştirme görevi vergi idaresine verilmiş ancak başka pek çok ülkede olduğu gibi, başta mükellef olmak üzere başka bazı kimselere de bu amaca etkin bir şekilde ulaşılmasını sağlamak üzere çeşitli ödevler getirilmiştir. Ancak Homo ekonomus tipinde bir vergi ödevlisi, gelirini ve servetini fazlalaştırmak için bu ödevlere pek uymak istemez, mümkün olduğunca az vergi ödemek ister. Dolayısıyla ilk iki önerme doğrudur, üçüncü önerme yanlıştır. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum