Vergi İcra Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #545906

A aleyhine kamu borcu nedeniyle takip başlatılmış ve haciz aşamasına gelinmiştir. Haciz memurları A’nın mallarını hacze gittiklerinde mevcut malların borcu karşılamaya yetmediğini görmüşlerdir; fakat A’nın mısırdaki dedesinden kalan ve değeri tek başına dahi borcu karşılamaya yetebilecek olan antika bir vazoyu yaklaşan bir iş görüşmesinde bürosunu daha prestijli göstermek isteyen kardeşi B’ye ödünç verdiği anlaşılmıştır.Yukarıdaki olaya göre aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


B’nin zilyetliğindeki vazonun haczi mümkün değildir.

B’nin zilyetliğindeki vazo bürodan doğrudan doğruya haczedilebilecektir.

Vazo, haciz keyfiyetini bildiren haciz bildiriminin B’ye tebliği halinde haczedilebilecektir.

B’ye vazonun bedeli mukabilince ödeme emri çıkarılacak veya vazonun ya da bedelin 7 gün içinde tahsil dairesine teslimi istenecektir.

İdarece B aleyhine vazonun bedeli mukabilince istihkak davası açılacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Üçüncü kişi zilyetliğinde bulunan menkul mallar doğrudan haczedilemez. Bu mallar için üçüncü kişiye malın haczedildiği keyfiyetini belirten bir haciz bildiriminin tebliğ edilmesi gerekmektedir. Haciz bildiriminin tebliğinin ardından üçüncü şahıs yedi gün içinde malın kendisinde olmadığı, tüketildiği veya kusuru olmadan telef olduğu gibi iddiaları tahsil dairesine 7 gün içerisinde yazılı olarak bildirmediği takdirde mal üzerinde haciz işlemi uygulanabilecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum