Vergi Usul Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #975601

Vergilendirme işlemlerine ilişkin yargısal süreçte yapılacak tebligatlar, aşağıdakilerden hangisinin hükümlerine göre yapılır?


Vergi usul kanunu

Amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanun

Tebligat kanunu

Danıştay kanunu

İdari yargılama usulü kanunu


Yanıt Açıklaması:

Tebliğ işleminde yazılı şekil esastır. Tebliğ işlemi bakımından uygulanan genel kanun 7201 sayılı Tebligat Kanunu’dur. Bununla birlikte, Vergi Usul Kanunu’nda vergilendirme sürecine ilişkin tebligat işlemleri özel hükümlere bağlanmıştır (VUK m. 21, 93-109). Bu bakımdan, vergilendirme sürecinin tarh ve tahakkuk aşamalarında tebliğ işlemi Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılır. Tahsil aşamasında da, bu aşamayı düzenleyen 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, Vergi Usul Kanunu’na atıfta bulunduğu için (AATUHK m. 8), tebliğ işlemi yine bu kanun hükümleri uyarınca gerçekleştirilir. Buna karşılık, vergilendirme işlemlerine ilişkin olarak yargısal
süreç başlar ise yapılacak tebligatlar bakımından Vergi Usul Kanunu’nun tebliğ ile ilgili hükümleri değil; İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda yapılan atıf uyarınca (İYUK m. 60), Tebligat Kanunu hükümleri uygulanır. Cevabımız C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum