Vergi Usul Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #983555

Kamu idare ve müesseseleri, mükellefler veya mükelleflerle muamelede bulunan diğer gerçek ve tüzelkişiler, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların isteyecekleri bilgileri vermeye mecburdurlar. Mükellefin bu yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda doğacak sonuç aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir.


Mükellef vergi dairesine getirtilerek bilgileri vermesi sağlanacaktır

Mükellefe özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Mükellef hakkında hukuk davası açılacaktır.

Mükellef hakkında Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Kanunu uyarınca icra takibi başlatılacaktır.

Mükellef hakkında Borçlar Kanunu'un temerrüt hükümleri uygulamaya girecektir.


Yanıt Açıklaması:

Kamu idare ve müesseseleri, mükellefler veya mükelleflerle muamelede bulunan diğer gerçek ve tüzelkişiler, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların isteyecekleri bilgileri vermeye mecburdurlar. Bu tür istenen bilgiler, bireysel nitelikte olup, olaya özgüdür. Ancak, kamu idare ve müesseseleri kamu hizmeti ifa eden kurum ve kuruluşlar ile gerçek ve tüzelkişiler vergilendirmeye ilişkin olaylarla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ve vergi dairesince kendilerinden yazı ile istenecek bilgileri belli fasılalarla ve devamlı olarak yazı ile vermek zorundadırlar. Bu tür bilgiler ise sürekli nitelikte olup belirli dönemlerde verilmektedir. İster sürekli ister arızi olsun istenen bilgilerin verilmemesi, özel usulsüzlük cezası kesilmesini gerektirmektedir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca, vergi incelemesine yetkililerce veya vergi dairelerince istenecek arızi bilgiler, bilgi istenecek kişiden yazı ile talep edilmek zorundadır. Bilgi istenmek üzere ilgililer vergi dairesine zorla getirilemez.

Yorumlar
  • 0 Yorum