Vergi Usul Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #928384

Bilgi verme ödevi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca, vergi incelemesine yetkililerce veya vergi dairelerince istenecek arızi bilgiler, bilgi istenecek kişiden yazı ya da sözlü olarak talep edebilir.

Bilgi istenmek üzere ilgililer vergi dairesine gerekirse zorla getirilebilir.

Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin yıllık olarak mal ve hizmet alımları (Ba) ile satımlarına ilişkin (Bs) formlarını elektronik ortamda göndermeleri gereklidir.

 

Vergi kanun­ları uyarınca defter tutan mükelleflerden bir kısmının her ay düzenledikleri mükellefiyet bildirimini elektronik ortamda göndermeleri gerekmektedir.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların isteyecekleri bilgiler, bireysel nitelikte olup, olaya özgüdür.


Yanıt Açıklaması:

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca, vergi incelemesine yetkililerce veya vergi dairelerince istenecek arızi bilgiler, bilgi istenecek kişiden yazı ile talep edilmek zorundadır. Bilgi istenmek üzere ilgililer vergi dairesine zorla getirile­mez. Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin aylık olarak mal ve hizmet alımları (Ba) ile satımlarına ilişkin (Bs) formlarını elektronik ortamda göndermeleri, vergi kanun­ları uyarınca defter tutan mükelleflerden bir kısmının her yıl düzen­ledikleri mükellefiyet bildirimini elektronik ortamda göndermeleri konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca çıkarılan Vergi Usul Kanunu tebliğlerinde düzenlemeler yapılmıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların isteyecekleri bilgileri vermeye mecburdurlar. Bu tür istenen bilgiler, bireysel nitelikte olup, olaya özgüdür.

 

Yorumlar
  • 0 Yorum