Vergi Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #983973

Vergi kabahatleri ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?


Vergi kabahatleri, devlet otoritesinin zayıflamasına neden olacak fiilleri engellemeyi amaçlar.

Vergi kabahatlerine usullerle saptanır.

Vergi kabahatlerinde cezaya mahkemece hükmedilir.

Vergi kabahatlerinin yaptırımı hürriyeti bağlayıcı ceza karakterindedir.

Vergi kabahatlerinde işlenen fiillerde kasıt veya taksirin var olup olmadığı aranmaz


Yanıt Açıklaması:

Vergi kanunlarına aykırılıkları; vergi kabahatleri (idari yaptırım gerektiren) ve vergi suçları (adli vergi suçları) şeklinde ikili bir ayrıma tabi tutmak mümkündür. Bunlar arasındaki temel farklılıklar aşağıda kısaca özetlenmektedir.

  • Vergi kabahatleri, vergi ziyaının (kaybının) veya şekli vergi ödevlerinin ihmalinin (usulsüzlük) meydana gelmesini engellemeyi amaçlarken vergi suçları kamu düzenini ihlal niteliği ağır basan ve devlet otoritesinin zayıflamasına neden olacak fiilleri engellemeyi amaçlar.
  • Vergi kabahatlerine ilişkin fiil ve yaptırımlar idari usullerle saptanırken vergi suçlarına ilişkin fiil ve yaptırımlar kazai (yargısal) usullerle saptanır. Vergi kabahatlerinde kabahat olarak saptanan fiilin cezası idari merci olan vergi dairesince kesilir. Vergi suçlarında cezaya mahkemece hükmedilir. Başka bir deyişle işlenen fiillerin niteliklerine bağlı olarak yaptırımı uygulamaya yetkili makamlar farklıdır.
  • Vergi kabahatlerinin yaptırımı parasal, vergi suçlarının yaptırımı ise hürriyeti bağlayıcı ceza karakterindedir.
  • Vergi kabahatlerinde işlenen fiillerde kasıt veya taksirin var olup olmadığı aranmazken adli vergi suçlarının temel unsurlarından biri fiillerin kasıtlı olarak işlenmesi hâlinde yaptırım uygulanacak olmasıdır.

Cevabımız E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum