Vergi Yargılaması Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #911866

Vergi cezalarında indirimle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Vergi ödevlisi, hiç bir şekilde, indirim imkânından otomatik olarak yararlanamaz. 

Vergi türü bakımından, cezalarda indirim yoluna başvurmak bir sınırlamaya tâbidir. 

Cezanın türü bakımından; vergi suçluları hakkında hükmolunan hürriyeti bağlayıcı cezalar ile adli para cezaları  indirim kapsamındadır. 

Cezalarda indirimden yararlanabilmek için, öncelikle vergi veya ceza ihbarnamalerine karşı vergi mahkemesinde dava açılması gerekir.

İndirimden yararlanmak isteyen kişinin, ihbarnamenin tebliği tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak ödeyeceğini bildirmesi gerekir.


Yanıt Açıklaması:

A şıkkı yanlıştır. Vergi ödevlisi, başvurması hâlinde şartlarını yerine getirmek kaydıyla indirim imkânından otomatik olarak yararlanmaktadır. Bu kurum, cezalarda otomatik indirim olarak da nitelendirilmektedir. B şıkkı yanlıştır. Vergi türü bakımından, cezalarda indirim yoluna başvurmak, herhangi bir sınırlamaya tâbi değildir. İşledikleri vergi kabahatleri yüzünden haklarında vergi cezası kesilmiş olanlar, Vergi Usul Kanunu’nun kapsamına giren tüm vergi, resim ve harçlara ilişkin olarak cezalarda indirim yoluna başvurabilmektedir.  Gümrük idaresi tarafından alınan vergiler Vergi Usul Kanunu kapsamı dışında kaldığından (VUK.m.2), söz konusu vergilerde Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre cezalarda indirim yoluna başvurulması mümkün değildir. C şıkkı yanlıştır. Cezanın türü bakımından; Vergi Usul Kanunu’nun 376’ncı maddesine göre indirim kapsamına giren vergi cezaları, vergi ziyaı kabahatine ilişkin cezalar ile genel ve özel usûlsüzlük kabahatleri için uygulanması gereken cezalardır. Başka bir deyişle, cezalarda indirim sadece ve yalnızca vergi kabahatlerine ilişkin cezalar için söz konusudur. Bu bağlamda, vergi suç(lu)ları hakkında hükmolunan hürriyeti bağlayıcı cezalar ile adli para cezaları cezalarda indirim kapsamı dışında kalmaktadır. D şıkkı yanlıştır. Cezalarda indirimden yararlanabilmek için, ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergi veya vergi farkı ile kesilmiş olan vergi ziyaı, usûlsüzlük ve özel usûlsüzlük cezasına karşı vergi mahkemesinde dava açılmaması gerekir. E şıkkı doğrudur. Cezalarda indirimden yararlanmak isteyen kişinin, ihbarnamenin kendisine tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük süre içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vergi aslı ve indirimden arta kalan ceza tutarını vadesinde veya Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre teminat göstererek vadesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini bildirmesi gerekir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum