Vergi Yargılaması Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #927845

Bölge idare mahkemeleri ile ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?


Bölge idare mahkemelerinin kuruluşunda, Adalet Bakanlığı, İçişleri, Hazine ve Maliye ile Ticaret Bakanlıklarının görüşünü alır.

Vergi yargılaması hukuku bakımından bölge idare mahkemelerinin ilk derece mahkemesi olarak herhangi bir görevi bulunmamaktadır.

Bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin yürütmeyi durdurma taleplerine ilişkin olarak verdikleri kararları itiraz üzerine incelemektedir.

Vergi yargılaması hukukunda doğrudan doğruya bölge idare mahkemesinde dava açılması mümkündür.

Bölge idare mahkemeleri istinaf mercii olarak vergi mahkemelerinin kararlarının kanun yolu denetimini yapmakla görevlidir.


Yanıt Açıklaması:

Bölge idare mahkemeleri, bölgelerin coğrafî durumları ve iş hacmi gözönünde tutularak Adalet Bakanlığınca kurulur ve yargı çevreleri tesbit olunur. Kuruluşta ve yargı çevrelerinin tesbitinde Adalet Bakanlığı, İçişleri, Hazine ve Maliye ile Ticaret Bakanlıklarının görüşünü alır. Vergi yargılaması hukuku bakımından bölge idare mahkemelerinin ilk derece mahkemesi olarak herhangi bir görevi bulunmamaktadır. Bu itibarla, vergi yargılaması hukukunda doğrudan doğruya bölge idare mahkemesinde dava açılması mümkün değildir. Bölge idare mahkemeleri, yukarıda belirtilen görevler yanında idare ve vergi mahkemelerinin yürütmeyi durdurma taleplerine ilişkin olarak verdikleri kararları itiraz üzerine incelemektedir. Ayrıca bölge idare mahkemeleri istinaf mercii olarak vergi mahkemelerinin kararlarının kanun yolu denetimini yapmakla görevlidir. Cevabımız D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum