Vergi Yargılaması Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #912015

Mahkemelerin yetkisiyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Yetki, bir uyuşmazlığa hangi yargı koluna ait mahkemelerin  bakması gerektiğini ifade etmek üzere kullanılan bir kavramdır.

Danıştay ile vergi mahkemesi arasında yetki uyuşmazlığı, vergi mahkemesinin kendisini yetkisiz görmesi hâlinde söz konusu olur. 

Davanın yetki yönünden reddine ilişkin kararlar  ara karar olmasına karşılık, yetkisizlik talebinin reddine ilişkin kararlar nihai kararı niteliğindedir. 

Yetki itirazının reddine ilişkin kararla mahkeme elini davadan çeker. 

Ayrı yargı çevrelerindeki idare ve vergi mahkemeleri arasında çıkan yetki uyuşmazlığı Bölge Adliye Mahkemesince giderilir.


Yanıt Açıklaması:

A şıkkı yanlıştır. Görev, bir uyuşmazlığa hangi yargı koluna ait mahkemelerin ya da bir yargı kolunda yer alan mahkemelerden hangisinin bakması gerektiğini ifade etmek üzere kullanılan bir kavramdır. B şıkkı doğrudur. Danıştay ile vergi mahkemesi arasında yetki uyuşmazlığı, ancak vergi mahkemesi kendisini yetkisiz görmesi hâlinde söz konusu olmaktadır. Aksi hâlde, Danıştay’ın kendisini yetkili saydığı davada yetki (ve görev), kesinlik kazanmaktadır. C ve D şıkkı yanlıştır. Davanın yetki yönünden reddine ilişkin kararlar nihaî karar olmasına karşılık, yetkisizlik talebinin reddine ilişkin kararlar ara kararı niteliğindedir. Bu itibarla, yetki itirazının reddine ilişkin karar, ancak nihaî kararla birlikte istinaf/temyiz konusu yapılabilmektedir. E şıkkı yanlıştır. ayrı yargı çevrelerinde bulunan idare ve vergi mahkemeleri arasında çıkan yetki uyuşmazlığı Danıştay Başkanlık Kurulunca giderilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum