Vergi Yargılaması Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #912001

Vergi yargılaması hukukunda görevle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Danıştay; köylere ait vergi, resim ve harçlar ile benzeri malî yükümlere dair davalarda ilk derece mahkemesi olarak görevlidir. 

Danıştay; belediyelere ait vergi, resim ve harçlar ile benzeri malî yükümlere dair davalarda ilk derece mahkemesi olarak görevlidir. 

Toplam değeri otuz beş bin Türk lirasını aşmayan davalar, vergi mahkemesi hâkimlerinden birisi tarafından çözümlenmektedir.

Danıştay, ilk derece mahkemesi olarak, birden çok vergi mahkemesinin yetki alanına giren işlere bakmakla yükümlüdür. 

Mahkemenin görevli olmadığına ilişkin itiraz, ilk itiraz olarak dilekçelerin sunulması aşamasına kadar yapılmalıdır. 


Yanıt Açıklaması:

A ve B şıkkı yanlıştır. Vergi mahkemeleri; • genel bütçeye, il özel idareleri, belediye ve köylere ait vergi, resim ve harçlar ile benzeri malî yükümler ve bunların zam ve cezaları ile tarifelere ilişkin davaları, • yukarıda belirtilen konularda Amme Alacaklarının Tahsil Usûlü Hakkında Kanunun uygulanmasına ilişkin davaları, • diğer kanunlarla verilen işleri çözümler (BİMK.m.6). C şıkkı yanlıştır.  Amme Alacaklarının Tahsil Usûlü Hakkında Kanun’un uygulanmasına ilişkin uyuşmazlıklardan kaynaklanan ve toplam değeri yirmi beş bin Türk lirasını aşmayan davalar, vergi mahkemesi hâkimlerinden birisi tarafından çözümlenmektedir D şıkkı doğrudur. Vergi uyuşmazlıkları bakımından Danıştay, ilk derece mahkemesi olarak; • Cumhurbaşkanlığı Kararlarına, • Cumhurbaşkanlığı ile kamu kuruluşları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarınca çıkarılan ve ülke çapında uygulanacak düzenleyici işlemlere, • Birden çok vergi mahkemesinin yetki alanına giren işlere, karşı açılacak iptal ve tam yargı davalarını karara bağlamakla görevlidir. E şıkkı yanlıştır. Göreve ilişkin kurallar kamu düzeninden olduğu için yargılamanın her safhasında ileri sürülebileceği gibi, mahkeme tarafından re’sen (kendiliğinden) de göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum