Vergi Yargılaması Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #926138

Aşağıdakilerden hangisi, vergi uyuşmazlıklarının bağımsız bir yargı kolu içinde çözümlenmesi gerektiği görüşünün gerekçeleri arasında yer alır?


Adli yargıda görev yapan hakimler, vergi uyuşmazlıklarının çözümünde başvurulacak ilke ve kuralları da bilmektedir.

Vergi uyuşmazlıkları idari uyuşmazlık niteliğindedir.

İdari yargının yanında ayrıca vergi yargısının kurulması, idari yargı ve vergi yargısı arasında pek çok görev ve hüküm uyuşmazlığının ortaya çıkmasına yol açacaktır.

Adli ve idari yargının yanında ayrıca bir de bağımsız bir yargı kolu oluşturacak şekilde vergi yargısının kurulması, gereksiz yere devlete büyük bir mali yük getirecektir.

Bağımsız bir vergi yargı sisteminin kurulması, vergi uyuşmazlıklarının çözümü üzerine daha fazla eğilme ve kararların daha sağlıklı ve hızlı verilmesini sağlayacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Vergi uyuşmazlıklarının bağımsız bir yargı kolu içinde çözümlenmesi gerektiği görüşü kısaca şu gerekçelere dayanmaktadır:

  • Başlangıçta idare hukukundan doğan uyuşmazlıklar da adli yargıda çözülüyordu.
  • Yargılama sürecinde bilirkişiye olabildiğince az başvurulmasına ve her davanın bilirkişisinin hakimin kendisinin olmasına dikkat edilmelidir. Bu da ancak bağımsız bir vergi yargısının kabul edilmesiyle sağlanabilir.
  • Sosyal hayatın ilerlemesiyle birlikte kamu hizmetlerinin artması, çok sayıda idari uyuşmazlığın çıkmasına yol açmaktadır.
  • Bağımsız bir vergi yargı sisteminin kurulması, vergi uyuşmazlıklarının çözümü üzerine daha fazla eğilme ve kararların daha sağlıklı ve hızlı verilmesini sağlayacaktır.

 Cevabımız E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum