Vergi Yargılaması Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #926158

Vergi yargısı organlarının, önlerine gelen uyuşmazlıklar hakkında verdikleri kararlar yoluyla esasen karmaşık ve ayrıntılı bir nitelik taşıyan mali mevzuatın boşluklarını doldurması, Vergi Yargılama Hukuku'nun aşağıda verilen işlevlerinden hangisi ile ifade edilebilir?


Uyuşmazlıkları sona erdirme işlevi

İçtihat yaratma işlevi

Menfaatler dengesini kurma işlevi

Hukuki güvenlik sağlama işlevi

Vergi adaletini sağlama işlevi


Yanıt Açıklaması:

Vergi Yargılama Hukuku'nun işlevleri ve açıklamaları şu şekildedir:

  • Uyuşmazlıkları sona erdirme işlevi; vergi yargısı organlarının önlerine getirilen uyuşmazlıklar hakkında verdikleri kararlarla uyuşmazlıkları sona erdirmesini ifade eder.
  • Menfaatler dengesini kurma işlevi; vergi yargısı organlarının görmekte oldukları bir uyuşmazlık hakkında karar verirken, daha fazla vergi toplanması biçiminde ortaya çıkan kamu menfaati ile ekonomik insan eğilimi gereği daha az vergi ödemek isteyen kişilerin menfaati arasındaki dengeyi hukuk çerçevesi içinde kurmaları ve bunun devamını sağlamalarını ifade eder.
  • Hukuki güvenlik sağlama işlevi; vergi yargısının, herkesin bağlı olacağı hukuk kurallarını önceden bilmesine, tutum ve davranışlarını buna göre düzenlemesine olanak vermesini ifade eder.
  • Vergi adaletini sağlama işlevi; vergi yargısının, eşit durumda olanlara eşit muamele yapılması anlamına gelen vergi adaletinin sağlanmasına olanak vermesini ifade eder.
  • İçtihat yaratma işlevi ise; vergi yargısı organlarının, önlerine gelen uyuşmazlıklar hakkında verdikleri kararlar yoluyla esasen karmaşık ve ayrıntılı bir nitelik taşıyan mali mevzuatın boşluklarını doldurmasını ifade eder.

Cevabımız B seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum