aof.sorular.net
Veri Madenciliği
Veri Madenciliği Deneme Sınavı
Veri Madenciliği Deneme Sınavı Sorusu #920505
Veri Madenciliği Deneme Sınavı Sorusu #920505
I. Büyük miktarda veri içerisinden anlamlı ve yararlı ilişki kurallarını ortaya çıkarmak
II. Elde edilen bilgi ile kâr sağlamak
III. Veriler arasındaki örüntüleri ve ilişkileri keşfetmek
IV. Topluma faydalı olacak verileri ortaya koyabilmek
Yukarıdakilerden hangileri veri madenciliğinin tanımını oluşturan özelliklerdendir?
I ve IV |
II ve III |
I ve III |
III ve IV |
Yalnız IV |
Yanıt Açıklaması:
- Veri madenciliği, büyük miktardaki veri yığınları üzerinde analiz yaparak veriler ara- sında var olan ve geleceğin tahmin edilmesine yardımcı olacak anlamlı ve yararlı ilişki ve kuralların bilgisayar yazılımları aracılığıyla aranması faaliyetleridir.
- Veri madenciliği, çeşitli analiz araçlarını kullanarak veriler arasındaki örüntü (desen) ve ilişkileri keşfederek, bunları doğru tahminler yapmak için kullanan bir süreçtir.
- Veri madenciliği, veri analizi için, gelişmiş ve karmaşık araçlar kullanarak yığın veri kümeleri içinden daha önceden bilinmeyen olgu ve olayları keşfetmek ve veriler arasındaki mantıklı ilişkileri ve kalıpları ortaya çıkarmak amacıyla yapılan çalışmalardır.
- Veri madenciliği, istatistiksel ve matematiksel tekniklerle birlikte örüntü tanıma tekno- lojilerini kullanarak çeşitli depolama ortamlarında kayıtlı bulunan veri yığınları üzerinde gerçekleştirilen elemeler sonucunda anlamlı yeni korelasyon, örüntü ve eğilimlerin keş- fedilmesi sürecidir.
- Yığın veri içinden anlamlı ilişkiler çıkarma ve yararlı bilgilere dönüştürme işlemine zaman içerisinde; bilgi çıkarımı, enformasyon keşfi, enformasyon hasadı, veri arkeolojisi, veri örüntü işleme, veri şablon işleme gibi farklı isimler verilmiştir.
- Burada belirtilmesi gereken diğer bir nokta, veri madenciliği kavramı ile veritabanla- rında bilgi keşfi kavramının zaman zaman aynı anlamda kullanıldığıdır. Ancak bu doğru bir kullanım değildir. C¸ünkü veri madenciliği, veritabanlarında bilgi keşfi sürecinin yalnızca bir adımıdır.
Yorumlar
- 0 Yorum