Veri Madenciliği Deneme Sınavı Sorusu #1031504

Bir veri setinde birimlerin sahip olduğu özelliklerin derecesinin belirlenerek sonuçların sayısal olarak ifade edilmesine ne ad verilir?


Ölçme

Ölçeklendirme

Normalizasyon

Derecelendirme

Sayısallaştırma


Yanıt Açıklaması:

Hakkında bilgi edinilmek istenen canlı, cansız varlıklar veya olayların sahip oldukları ve birbirinden ayırt edilmesine yardımcı olan değişkenler veri madenciliğinde bir veri setinin sunumunda kullanılan tablo gösteriminde sütunlarda yer alır ve özellik olarak adlandırılır. Aynı tablo gösteriminde satırlarda ise nesne olarak adlandırılan gözlemler yer alır.

Birimlerin sahip olduğu özelliklerin derecesinin belirlenerek sonuçların sayısal olarak ifade edilmesine ölçme adı verilir. Diğer bir deyişle gözlem ya da deney sonucunda elde edilen verilerin nicel olarak belirtilebilmesi amacıyla ölçmeye başvurulur. Sonuç olarak ölçmede bir tanımlama söz konusudur ve ölçmenin hangi ölçek ile yapılarak değerlendirildiği önemlidir. Örnek olarak bir markette satılan ürünlerin türlerine göre sınıflanması, market çalışanlarının yönetim katından en alt çalışanına kadar sıralanması, market alışverişinde satın alınacak bir ürünün ağırlığının ölçülmesi ve çalışanların aylık performanslarına göre değerlendirilerek ölçülmesi işlemlerinin tamamında bir ölçme işlemi vardır. Bu ölçme işlemleri arasındaki fark, her birinde kullanılan ölçeklerin farklı olmasıdır. Burada ölçek kavramı ölçmeye konu olan özelliklerin sınıflanması, sıralanması, derecelenmesi ya da miktar ve derecelerinin belirlenebilmesi için uyulması gereken kurallarla kısıtlamaları belirleyen ölçme aracı olarak tanımlanır

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum