Veri Madenciliği Deneme Sınavı Sorusu #1029571

Aşağıdaki R komutları uygulandığında ekranda hangi sonuç görüntülenir?

> isim <- c(“Defne”, “Kuzey”, “Alara”, “Miray”)

> yenix <- c(isim, 17, 22, 45)

> length(yenix)


[1] 7

[1] 3

[1] 4

[1] 8

[1] 12


Yanıt Açıklaması:

R yazılımının en büyük özelliklerinden biri de değişkenler ile çalışılırken vektör ve matris kullanımına olanak tanımasıdır. En basit şekliyle bir vektörü oluşturabilmek için c() fonksiyonu kullanılmaktadır. Daha önce kullanılan x değişkenini 5 birimlik bir vektör hâline dönüştürme işlemi ve sonucu aşağıda verilmiştir.

> x <- c(1,2,3,4,5)

> x

[1] 1 2 3 4

 5 Görüldüğü gibi burada ilk satırda x vektörüne 5 adet değer atanmakta ikinci satırda ise x’e ataması yapılan değerlerin görüntülenmesi komutu verilmektedir. Bu noktada önemli olan konu; R yazılımının büyük ve küçük harfe olan duyarlılığıdır. X ve x değişkenleri tamamen farklı değişkenlerdir. Önceden tanımlanmış bir vektörün birim sayısını öğrenmek için length() fonksiyonu kullanılır. Örnekteki birim sayısı aşağıdaki gibi öğrenilebilir.

> length(x)

[1] 5

c() fonksiyonu karakter değişkenleri yaratmak için de kullanılır. 4 isimden oluşan isim değişkenini c() fonksiyonunu kullanarak oluşturunuz. 4 isimden oluşan isim değişkeni aşağıdaki gibi oluşturulabilir.

> isim <- c(“Defne”, “Kuzey”, “Alara”, “Miray”)

 > isim

[1] “Defne” “Kuzey” “Alara” “Miray”

Ayrıca, c() fonksiyonu birden fazla vektörün tek bir vektör olarak birleştirilmesinde ya da karakter değişkeninin sayılarla birleştirilmesinde de kullanılabilir. Yukarıdaki örnekteki isim değişkenine 17, 22, 45 rakamlarını ekleyerek yenix değişkenini oluşturmak için aşağıdaki işlemler yapılmalıdır.

> yenix <- c(isim, 17, 22, 45)

> yenix

[1] “Defne” “Kuzey” “Alara” “Miray” “17” “22” “45”

Elde edilen yenix dizisinin öğe sayısı 8 olmuştur.

> length(yenix)

Komutu ile

[1] 8

Sonucu elde edilecektir.

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum