Veri Madenciliği Deneme Sınavı Sorusu #935641

> library(“arules”)

> verideğişkeni <- list(…)

> işlemdeğişkeni <- as(verideğişkeni, “transactions”)

> sonuçdeğişkeni <- apriori(işlemdeğişkeni, parameter = list(supp=destekdeğeri, conf=güvendeğeri, minlen=3))

> inspect(sonuçdeğişkeni)

Yukarıda verilen, ilişki kuralları belirleme amacıyla oluşturulmuş R komutları kümesinde liste şeklinde girilmiş olan işlem verilerinin aprio­ri() fonksiyonu ile işlenebilmesi için gereken veri dönüşümünün yapıldığı atama ko­mutu hangisidir?


> işlemdeğişkeni <- as(verideğişkeni, “transactions”)

> inspect(sonuçdeğişkeni)

> sonuçdeğişkeni <- apriori(işlemdeğişkeni, parameter = list(supp=destekdeğeri, conf=güvendeğeri, minlen=3))

> verideğişkeni <- list(…)

> library(“arules”)


Yanıt Açıklaması:

R ile ilişki kuralı oluşturabilmek için arules paketinin R’de kurulması ve hafızaya yüklen­mesi gerekir. arules paketi içerisinde yer alan apriori() fonksiyonu yardımıyla güçlü ilişki kuralları oluşturulur.

https://cran.r-project.org/web/packages/arules/

apriori() fonksiyonunun temel parametreleri ilişki kurallarının oluşturulabilmesi için elde edilen tüm işlemleri (alışverişleri) barındıran veri değişkenini ifade eden data ve özellikle destek ve güven eşik değerleri vb. kısıtlamalara ilişkin eşik değerlerinin belir­lendiği parameter’dır. Veri girişi standart veri girişlerinden herhangi birisi ile yapılabilir. Ancak girilen verinin apriori() fonksiyonu ile işlenebilmesi için işlemlerden oluşan verita­banı formatına dönüştürülmesi gerekir. Veri dönüşümü için help(“transactions”) komu­tundan ve fonksiyon ile ilgili yardım için ise, help(“apriori”) komutundan yararlanılabilir.

Örnek 4 için apriori() fonksiyonu yardımıyla dört işlemden oluşan veritabanından destek eşik değeri 0,50 ve güven eşik değeri 0,75 olan güçlü ilişki kurallarının elde edilme­sine ilişkin komut dizisi ve hesaplama sonucu izleyen biçimde ortaya çıkacaktır.

> library(“arules”)

> v e r i < - l i s t ( c ( “ M a k a r n a ” , ” A y r a n ” , ” E t ” ) , c(“Peynir”,”Ayran”,”Tavuk”), c(“Makarna”,”Peynir”,”Ayran ”,”Tavuk”), c(“Peynir”,”Tavuk”))

> islem <- as(veri, “transactions”)

> kurallar <- apriori(islem, parameter = list(supp=0.50, conf=0.75, minlen=3))

> inspect(kurallar)

lhs rhs support confidence lift

1 {Ayran, Peynir} ? {Tavuk} 0.5 1 1.333333

2 {Ayran, Tavuk} ? {Peynir} 0.5 1 1.333333

Verilen komut dizisinin dördüncü satırınındaki “islem <- as(veri, “transactions”)” komutu, liste şeklinde girilmiş olan işlem verilerinin aprio­ri() fonksiyonu ile işlenebilmesi için gereken veri dönüşümünün yapıldığı atama ko­mutudur. Komut dizisinin en altında elde edilen “kurallar” değişkeni dört adet işlem içeren veritabanı üzerinden oluşturulan, destek değeri en az 0,50 ve güven değeri en az 0,75 olan güçlü ilişki kurallarını ve bu kuralların hesaplanan sırasıyla destek, güven ve kaldıraç değerlerini vermektedir. R aracılığı ile elde edilen güçlü ilişki kuralları ve bu kuralların hesaplanan destek, güven ve kaldıraç değerlerinin Örnek 4’ün çözümünde elde edilen sonuçlar ile aynı olduğu görülmektedir.

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum