Veri Madenciliği Deneme Sınavı Sorusu #935616

Bir alışveriş veri­tabanından oluşturulacak ilişki kuralları arasından daha önceden keşfedilmemiş ve eyleme dönük, bir başka ifadeyle uygulanabilir işe yarayacak bilgiyi üretmek amacıyla kullanılacak ilişki kuralı aşağıdakilerden hangisidir?


İlginç kural

Güçlü kural

Güven ölçütü

Destek eşik değeri

Kaldıraç ölçütü


Yanıt Açıklaması:

İlgilenilen problemde ilişki kurallarını belirlemede kullanılacak nesneler kümesinin eleman sayısı arttıkça bu nesneler aracılığı ile oluşturulacak kural sayısı da katlanarak artmaktadır. Dolayısıyla bu kurallar içerisinden belirli ölçütler kullanmak suretiyle bilgi üretmek amacıyla kullanılmayacak, önemsiz kuralların elenmesi gerekir. Bir alışveriş veri­tabanından oluşturulacak ilişki kuralları arasından işe yarayacak bilgiyi üretmek amacıyla kullanılacak ilişki kuralı ilginç kural olarak tanımlanabilir. Bir ilişki kuralının ilginç kural olarak değerlendirilebilmesi için,

  1. Daha önceden keşfedilmemiş
  2. Eyleme dönük, bir başka ifadeyle uygulanabilir

olması gerekir. Bir ilişki kuralının uygulanabilir olup olmadığı, ilgilenilen problemin ama­cı doğrultusunda konunun uzmanı olan karar verici tarafından verilen subjektif bir ka­rardır. Dolayısıyla bir ilişki kuralının “ilginç kural” olarak değerlendirilmesi, problemin amacına ve karar vericinin tutumuna bağlı olarak değişebilmektedir. Elde edilen bir ilişki kuralı bir karar verici tarafından ilginç olarak değerlendirilirken, bir diğer karar verici tarafından ilginç olarak değerlendirilmeyebilir.

Bir ilişki kuralının “ilginç”liği, kişiden kişiye değişiklik gösterebilen yani subjektif bir karar olmasına rağmen, bu kararın verilebilmesi için verilerden elde edilebilecek ilişki ku­rallarının bilimsel veya objektif ölçütler aracılığı ile de elenmesi beklenir. İlginç kuralların belirlenebilmesi amacıyla kullanılan başlıca objektif ölçütler destek ve güven ölçütleridir. İlişki kurallarının elenerek sayılarının azaltılmasında çoğu zaman destek ve güven temel öl­çütleri yeterli olmasına karşın bazı durumlarda yapılan eleme sonucunda elde edilen kural sayısı da arzu edilenden fazla olabilir. Bu gibi durumlarda ilave ölçütlere gereksinim duyu­lur. Bu amaçla geliştirilen birçok ölçüt mevcuttur. Bu ölçütler içerisinde en yaygın kullanı­lanı öncül ve sonuç nesne setleri arasındaki korelasyonu hesaba katan kaldıraç ölçütüdür.

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum