Veri Madenciliği Deneme Sınavı Sorusu #940507

Kümeleme analizinde sonuçların bağlantılar, uzaklıklar ve birimlerin bağlanma düzey­lerinin bir ağaç biçiminde ele alınarak ayrıntılı bir biçimde özetlendiği; genellikle x ekseninde birimler ve y ekseninde de uzaklıklar olacak şekilde yapılandırıldığı; değişkenlerin ya da birimlerin hangi aşamada ve hangi uzaklık ya da benzerlik düzeyinde bir araya gelerek küme oluşturduklarının ayrıntılı biçimde görüldüğü grafiksel yöntem aşağıdakilerden hangisidir?


Dendrogram

Cluster

Manhattan (City-Block) uzaklığı

Farklılık matrisi

Plot


Yanıt Açıklaması:

Kümeleme analizinde sonuçlar dendrogram (ağaç diyagramı) adı verilen grafiksel yön­temle sunulurlar. Dendrogramlarda bağlantılar, uzaklıklar ve birimlerin bağlanma düzey­leri bir ağaç biçiminde ele alınarak şekillendirilir ve kümelenme süreci bu şekilde ayrıntılı bir biçimde özetlenir. Genellikle dendrogramlar; x ekseninde birimler ve y ekseninde de uzaklıklar olacak şekilde yapılandırılırlar.

Dendrogramlarda değişkenlerin ya da birimlerin hangi aşamada ve hangi uzaklık ya da benzerlik düzeyinde bir araya gelerek küme oluşturdukları ayrıntılı biçimde görülmek­tedir.

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir

Yorumlar
  • 0 Yorum