Veri Madenciliği Deneme Sınavı Sorusu #935634

“Eğer k nesneden oluşan nesne setleri kümesi en küçük destek kriterini sağlıyorsa, bu kümenin alt kümeleri de en küçük destek kriterini sağlar” özelliği aşağıdakilerden hangisidir?


Apriori özelliği

Destek bazlı budama özelliği

Kaldıraç kuralı özelliği

Sık görülen nesne setleri özelliği

Güven eşik değeri özelliği


Yanıt Açıklaması:

İlişki kuralı oluşturabilmek için geliştirilen algoritmalar içerisinde en çok bilinen ve en sık kullanılan algoritmadır. Apriori algoritması, 1994 yılında Agrawal ve Srikant tarafından geliştirilmiştir. Algoritmanın ismi, sık görülen nesne kümelerin önsel bilgisini kullanma­sından, diğer bir ifadeyle bilgileri bir önceki adımdan almasından dolayı bir önceki (prior) anlamına gelen “apriori” dir.

Apriori özelliği

Apriori algoritmasının temel yaklaşımı, “Eğer k nesneden oluşan nesne setleri kümesi en küçük destek kriterini sağlıyorsa, bu kümenin alt kümeleri de en küçük destek kriterini sağlar.” şeklindedir.

Örneğin; I={a,b,c,d} nesne kümesi için, şayet {a,b,c} nesne kümesi bir sık görülen nes­ne kümesi ise, onun tüm alt kümeleri olan Ø, {a}, {b}, {c}, {a, b}, {a, c} ve {b, c} kümeleri de sık görülen nesne kümeleridir. Bu özelliğe apriori özelliği adı verilir.

Destek Bazlı Budama Özelliği

Apriori özelliğinin aksine, “Eğer bir alt küme sık görülen nesne kümesi değil ise, onun bütün üst kümeleri de sık görülen nesne kümesi değildir” temel yaklaşımına sahiptir. Böyle­ce belirlenen destek eşik değerini geçemeyen az elemanlı kümelerin üst kümeleri de des­tek eşik değerini geçemeyeceği için değerlendirme dışı bırakılır. Bu yönteme destek-bazlı budama (support based pruning) denir.

Örneğin; I={a,b,c,d} nesne kümesi için, şayet {c, d} nesne kümesi bir sık görülen nesne kümesi değil ise, bu kümenin elemanlarını içeren tüm üst kümeleri olan {a, c, d}, {b, c, d} ve {a, b, c, d} kümeleri de sık görülen nesne kümeleri değildir.

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum