Verimlilik Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #915704

  1. Değişim baskısı,
  2. Üst yönetimin müdahalesi,
  3. Faaliyet planının uygulanması,
  4. Olumlu sonuçların pekiştirilmesi,

Verimlilik artırma programlarının etkili bir biçimde uygulanabilmesi için yukarıdaki şartlardan hangisi ya da hangilerinin uygun olması gerekmektedir?


I ve III

II ve IV

II, III ve IV

I, II ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Programların etkili bir şekilde uygulanabilmesi için aşağıda örnek verildiği gibi bazı şartların uygun olması gerekir. Bunlar;

Değişim baskısı: Değişim için gereken şey, değişimin istenmesidir. Gerçekleşebilmesi için de işletmelerde içerden ve dışardan baskı olması gerekir (I. öncül doğrudur).
Üst yönetimin müdahalesi: Programın tasarlanması ve uygulanması için üst yönetimle birlikte hareket edecek ve liderlik yapacak yönetici ya da danışmanlar olmalıdır (II. öncül doğrudur).
Tanı koyma ve katılım: Sorunları tanımlama ve çözüm önerilerinde ya da verimlilik artırma programları uygulamalarına farklı yönetim düzeyinde katılımın gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.
Yeni çözümlerin bulunması: Karşılaşılan sorunlar için çeşitli çözüm yolları ve yeni fikirlerin önerilmesinde teşvik edici olunmalıdır.
Yeni çözümleri sınama: Üst yönetim gerektiğinde risk alarak farklı çözümleri denemekten kaçınmamalıdır.
Olumlu sonuçların pekiştirilmesi: Kısa vadeli verimlilik artışlarını sürekli kılmak ve değişim çabalarının tüm organizasyonu kapsaması için uzun dönemde çalışmaların izlenmesi, gözden geçirilmesi ve pekiştirilmesi sağlanmalıdır (IV. öncül doğrudur).

biçiminde ifade edilebilir. Bu şartlar arasında "faaliyet planının uygulanması" bulunmamaktadır. Bu nedenle III. öncül yanlış olur. Buna göre I., II. ve IV. öncüller doğru olup, Doğru Cevap D seçeneğidir.

 

Yorumlar
  • 0 Yorum