Veritabanı Programlama Deneme Sınavı Sorusu #393724

Bir veri tabanında kaydedilmemiş veri değişiklikleri okunamaz. Sorgu esnasında paylaşılan kilitler kullanılır ve bir hareket okuma gerçekleştirirken eş zamanlı olarak başka bir hareket aynı veri üzerinde değişiklik gerçekleştiremez. Durumları meydana gelmiş ise bu veritabanı ile ilgili olarak aşağıdaki izolasyon seviyelerinin hangisinde olduğu söylenebilir?


Anlık görüntü

Serileştirilebilir

Kaydedilmiş okuma

Tekrarlanabilir okuma

Kaydedilmemiş okuma


Yanıt Açıklaması:

MS SQL Server VTYS eş zamanlı hareketlerin rekabet etkinliğini kontrol etmek için kilit mekanizması kullanmaktadır. Hareketler daha önce de belirtildiği gibi eş zamanlı olarak çalışabilmektedir. Meydana gelebilecek eş zamanlılık problemlerinin önüne geçmek için veritabanı kaynaklarına erişimi kontrol etmek ve hareketlerin birbirinden izole bir şekilde çalışabilmesi amacıyla kilitleme gerçekleştirilmektedir. Anlık görüntü izolasyon düzeyi hareketin başladığı sırada okunan verinin hareket
içinde tutarlı bir değerinin kullanılmasına imkan vermektedir. Serileştirilebilir izolasyon düzeyi en kısıtlayıcı izolasyon düzeyidir.   Kaydedilmemiş okuma, en düşük kısıtlamaya sahip izolasyon düzeyidir. Tekrarlanabilir okuma, aktif edildiğinde kirli okuma ve tekrarlanamayan okuma eş zamanlılık problemleri ortadan kaldırılabilmektedir. Kaydedilmiş okuma, varsayılan MS SQL Server VTYS izolasyon düzeyidir. Kaydedilmemiş veri değişiklikleri okunamaz. Sorgu esnasında paylaşılan kilitler kullanılır ve bir hareket okuma gerçekleştirirken eş zamanlı olarak başka bir hareket aynı veri üzerinde değişiklik gerçekleştiremez. Aynı tablo üzerinde veri ekleme ve değişikliğine izin verilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum