Veritabanı Programlama Deneme Sınavı Sorusu #1074191

  1. Gizlilik
  2. Bütünlük
  3. Kullanılabilirlik

Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri güvenli bir veritabanı uygulamasını tasarlarken bilgi güvenliği yönetim sistemi standardına göre dikkate alınması gereken ana hedeflerdendir?


Yalnız II

Yalnız III

I ve II

I ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Güvenli bir veritabanı uygulamasını tasarlarken Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Standardına göre dikkate alınması gereken üç ana hedef olmalıdır.

• Gizlilik: Kuruma veya bireye özel ve gizliliği olan bilgilere, sadece yetkisi olan kişilerin erişim hakkına sahip olmasının gerekliliğidir. Bunun için gizlilik bilginin yetkisiz kişilerce açığa çıkarılmasının engellenmesidir. Örneğin, bir öğrenciye diğer
öğrencilerin notlarını incelemek için izin verilmemelidir.

• Bütünlük: Kısaca bilinçli veya bilinçsiz olarak verinin bozulmaması gerekliliğidir.
Kurumsal veya bireysel bilgilerin yetkisiz değişim veya bozulmalara karşı korunması, yalnızca yetkili kullanıcılara verileri değiştirmek için izin verilmesi olarak
özetlenebilir. Örneğin, öğrencilere notlarını görmek için izin verilebilir, ancak notların öğrenciler tarafından değiştirilmesi için izin verilmemesi gerekmektedir.

• Kullanılabilirlik: Bilgi ve kaynakların ihtiyaç duyan kişilerce sürekli erişilebilir durumda olması olarak özetlenebilir. Örneğin, dersi veren kişinin, öğrencinin notlarına erişebilmesi ve onları düzeltebilmesi gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum