Veritabanı Programlama Deneme Sınavı Sorusu #1074669

Aşağıdaki kavramlardan hangisi cümledeki boşluğa yerleştirilirse doğru bir tanım ifadesi elde edilir?

__________ depolama, yazılım ve diğer kaynaklar hizmet sağlayan şirket tarafından genel son kullanıcılara sunulur.


Bulut Bilişim Hizmet Modellerinde

Genel Bulut Yapılarında

Anahtar-Değer Tabanlı NoSQL Yapılarında

Karma Bulut Yapılarında

NoSQL Yapılarında


Yanıt Açıklaması:

Bulut Bilişim Erişim Modelleri

Bulut bilişim sistemleri erişim modellerine göre dörde ayrılırlar. Bu sınıflandırma genel bulut, topluluk bulut, özel bulut ve karma bulut şeklindedir.

Genel bulut yapılarında depolama, yazılım ve diğer kaynaklar hizmet sağlayan şirket tarafından genel son kullanıcılara sunulur. Sunulan hizmet kullandığın kadar öde modeli ile ya da ücretsiz olarak kullanıcılara servis edilir. Sunuculara erişim internet üzerinden sağlanır. Amazon EC2, Google AppEngine, Dropbox vb. ürünleri genel bulut yapısı içe­risinde sayabiliriz.

Topluluk bulut hizmeti ortak ihtiyaçları olan ve bu ihtiyaçları beraber karşılama amaç­ları olan çeşitli organizasyonların altyapılarını birbirleri ile paylaşarak kaynakları daha etkin bir biçimde kullandıkları bulut yapılardır.

Özel bulut yapıları sadece tek bir organizasyon için işletilen yapılardır. Bu tür bulut­ların sadece şirket içi kullanımına izin verilmektedir, dış dünya/son kullanıcı ile herhangi bir bağlantıları yoktur. Bu tür bulut yapıları içerisinde şirkete ait her türlü hassas veri, yazılım kaynağı sadece şirket içerisinde güvenle paylaşılabilir.

Karma bulut yapıları en az iki veya daha fazla özel, topluluk veya genel bulut yapıları­nın birleşerek oluşturduğu yapılardır. Karma bulut yapıları içerisinde hem kurumlara ait hassas bilgiler güvenli bir şekilde paylaşılabilirken hem de bazı hizmetler dışarıdaki son kullanıcı ile de paylaşılabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum