Veteriner Hizmetleri Mevzuatı ve Etik Deneme Sınavı Sorusu #720639

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Veteriner Hekimleri Federasyonu (FVE) tarafından hazırlanan “İyi Veteriner Hekimlik Klavuzu (Good of Veterinary Practice)”nda bulunan veterinerlik görevleri arasında yer almaktadır?


Veteriner hekimler hayvan sahipleri/hasta sahiplerini topluma karşı olan sorumlulukları konusunda bilgilendirmelidir.

Veteriner hekimler sabırlı ve dikkatli birer gözlemci olmalı, düşüncelerini başkalarına aktarma (ikna) gücüne sahip olmalıdır.

Hayvanların üretimi, yetiştirilmesi, verimliliklerinin artırılması, hayvan sağlığının korunması konularında yetkin olmalıdır.

Hayvansal ürünlerde kirlenme ve çevre kirliliği konularında eğitim-öğretim ve uygulama yapmalıdır.

Hayvan hastalıkları ile savaşmak için gerekli aşı, serum ve diğer biyolojik ve kimyasal maddeleri hazırlamalı ve uygulamalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Avrupa Veteriner Hekimleri Federasyonu (FVE) tarafından hazırlanan “İyi Veteriner Hekimlik Klavuzu (Good of Veterinary Practice)”nda ise veteriner hekimlerin hayvan gönenci, hayvan sağlığı, halk sağlığı ve çevrenin korunmasında önemli bir rol oynamakla beraber, geniş bir alanda hizmet verdiği belirtilmektedir:

• Hangi sektörde çalışırlarsa çalışsın veteriner hekimler, kontrolü altında bulunan hayvanların gönençlerini ve sağlığını sağlamak için çaba harcamalıdır.

• Veteriner hekimler hayvanlara saygı ile bakmalı, onları tedavi etmelidir.

• Veteriner hekimler hayvan sahipleri/hasta sahipleri ile iyi ilişkiler kurmalı, buna gayret etmelidir.

• Veteriner hekimler uygun bilgilendirme ve iyi iletişim sistemi ile hayvan sahipleri/hasta sahiplerinin güvenini kazanmalıdır.

• Veteriner hekimler yasal durumları değerlendirip, kuralların uygulanmasında diğer veteriner hekimler ile ilişki kurmalıdır.

• Veteriner hekimler meslektaşlarıyla iyi iliş- kiler içerisinde olmalı ve buna gayret gös- termelidir.

• Veteriner hekimler bir başka veteriner hekimin veya üçüncü bir şahsın isteklerini yerine getirirken, ilgi alanına uygunluğuna ve diğer veteriner hekimin hayvan sahibi/ hasta sahibi sayısını arttırmak için veya kişisel çıkarları için kullanılmadığından emin olmalıdır.

• Veteriner hekimler, halk sağlığının en iyi şekilde korunmasını sağlamalı ve bu konu üzerinde çalışmalıdır.

• Veteriner hekimler hayvan sahipleri/hasta sahiplerini topluma karşı olan sorumlulukları konusunda bilgilendirmelidir.

B, C, D ve E şıkları O¨SYM tarafından hazırlanan “U¨niversiteler Yükseköğretim Programları ve Meslekler Rehberi”nde yer alan bilgilerdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum