Veteriner Hizmetleri Mevzuatı ve Etik Deneme Sınavı Sorusu #835415

Hayvanlarda Soy Kütüğü ve Ön Soy Kütüğü Esasları Hakkında Yönetmeliği’nin temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?


Tek tırnaklı, çift tırnaklı, kanatlı ve suda yaşayan hayvanlar ile arı, ipek böceği ve her türlü hayvanın üretim ve ıslahına yönelik, kişi veya kuruluşlar tarafından yapılacak suni tohumlama, tabii tohumlama, embriyo transferi, genetik kopyalama ve diğer biyoteknolojik faaliyetlerin düzenlenmesidir.

Türkiye’de bulunan evcil hayvan genetik kaynakları kapsamında, bu kaynakların korunması ve sürdürülebilir kullanımı ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

Yerli evcil hayvan genetik kaynaklarının kullanılması ve yurt dışına çıkarılması ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

Damızlık amaçlı  hayvanların yetiştirilmesi, kayıt altına alınması ile birlikte hayvan ıslahı çalışmalarının yürütülmesi için soy kütüğü ve ön soy kütüğü  sistemini oluşturmaktır.

Hayvan yetiştiricilerinin üstün verimli hayvanlar yetiştirmek için kendi aralarında teşkilatlanarak, gerek yurt dışından ithal edilen, gerek yurt içinde yetiştirilen ve gerekse yerli ırk hayvanların genetik potansiyellerinin geliştirilmesi, verimlerinin artırılmasıdır.


Yanıt Açıklaması:

Hayvanlarda Soy Kütüğü ve Ön Soy Kütüğü Esasları Hakkında Yönetmeliği: Damızlık amaçlı  hayvanların yetiştirilmesi, kayıt altına alınması ile birlikte hayvan ıslahı çalışmalarının yürütülmesi için soy kütüğü ve ön soy kütüğü  sistemini oluşturmaktır. Yönetmelik kapsamında “Ülkesel ıslah programları” Bakanlık ve merkez birliği tarafından hazırlanmaktadır. Bu programlarda ıslahın amacı, sürü büyüklüğü, kayıtlı sürü büyüklüğü, program süresi, faaliyet planı ve diğer teknik detaylar da belirlenmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum