Veteriner Laboratuvar Teknikleri ve Prensipleri Deneme Sınavı Sorusu #78630

Spektrofotometrik yöntemler ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Spektrofotometri, bir elektrokimyasal hücrede bulunan analit düzeyinin potansiyel (volt) ve/veya akım (amper) aracılığıyla ölçülmesi esasına dayanır.
X-ışınları, gamma ışınları, mikrodalga ve radyo dalgaları spektrofotometrinin kapsamı içerisinde yer alır.
Analizi yapılan maddeye yönelik, ışık demetini filtreler vasıtasıyla ayrıştıran ve ileten cihazlar potansiyometre olarak adlandırılır.
Analiz sonuçları, analit konsantrasyonu ile ters orantılı olarak değiştiğinden, spektral bant genişliği ile yansıma/soğurma ölçümü doğrusallık göstermez.
Spektrofotometriden çözeltide gerçekleşen reaksiyona ait denge sabitini belirlemek amacı ile de yararlanılabilmektedir.

Yanıt Açıklaması: Spektrofotometri, bir maddenin dalga boyu cinsinden ışığı yansıtma veya geçirme özelliklerine dayanarak miktarca ölçülmesidir. Spektrofotometrinin kapsamı gözle görülür, yakın mor ve kızıl ötesi alanlarıdır. Analizi yapılan maddeye yönelik; ışık demetini filtreler vasıtasıyla ayrıştıran ve ileten cihazlar kolorimetre veya fotometre olarak adlandırılır. Spektrofotometrelerin en güçlü özellikleri spektral bant genişlikleri ile yansıma veya soğurma ölçümünün doğrusallığıdır. Buradaki doğrusallık, bilinen bir ölçüm aralığında analiz sonucu elde edilen sonuçların analitin konsantrasyonu ile doğru orantılı olarak değişimini ifade etmektedir. Spektrofotometriden çözeltide gerçekleşen reaksiyona ait denge sabitini belirlemek amacı ile de yararlanılmaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum