Veteriner Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1216975

E. Coli laboratuar tanısı ile ilgili olarak verilen ifadelerden doğru olanlar aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bulunmaktadır?

  1. MacConkey Agar’da bulunan laktoz E.coli tarafından fermente edilmektedir.
  2. Preparatların Gram yöntemi ile boyanarak incelendiğinde Gram pozitif çomakların görülmesi E.coli’yi düşündürür.
  3. E. coli, Kanlı Agar’da S tipli kenarları düzgün koloniler oluşturur.
  4. MacConkey Agar’daki koloni rengi mavidir.
  5. Seroloji E.coli’nin antijenik yapılarının belirlenmesi ve ve virülens faktörlerini kodlayan genleri belirlemek amacıyla kullanılır.


I ve II

I ve III

II, III ve IV

I, III ve IV

I, III ve V


Yanıt Açıklaması:

Bakteriyolojik Tanı: Lezyonlu bölgelerden hazırlanan preparatlar Gram yöntemi ile boyanarak incelendiğinde Gram negatif çomakların görülmesi E.coli’yi düşündürür, ancak kesin teşhis için yeterli değildir. Gönderilen materyallerden E.coli izolasyonu için Kanlı Agar, MacConkey Agar, EMB Agar gibi besiyerlerine ekim yapılır. 37°C’de 24-48 saatlik inkubasyon sonunda oluşan koloniler değerlendirilir. E.coli, Kanlı Agar’da S tipli kenarları düzgün koloniler oluşturur. Bazı suşları ise hemoliz oluşturur. MacConkey Agar’daki koloni görüntüsü yine S tipi olup rengi pembedir. Bunun nedeni MacConkey Agar’da bulunan laktozun E.coli tarafından fermente edilmesidir. EMB Agar’da ise E.coli metalik yeşil röfleli koloniler oluşturur. Sıvı besiyerlerinde (Nutrient Buyyon, BHI Buyyon gibi) ürediğinde ise homojen bulanıklık oluşturur. Serolojik Tanı: Seroloji E.coli’nin antijenik yapılarının belirlenmesi amacıyla kullanılır. E.coli’nin serolojik olarak saptanması çeşitli tekniklerle gerçekleştirilir. İzole edilen E.coli’de bulunan antijenik yapıların farklılıklarını ortaya koyarak E.coli’nin serotipi belirlenir. ELISA ile de E.coli’nin antijenik yapılarını veya toksinlerini saptamak olanaklıdır. Moleküler Tanı: PCR ile E.coli’ye ait antijenik yapıları ve virülens faktörlerini kodlayan genleri belirlemek mümkündür.

Yorumlar
  • 0 Yorum