Veteriner Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1216349

Endemik infeksiyonlarla ilgili verilen aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Bir infeksiyon populasyonda belirli bir oranda sürekli bulunuyorsa buna endemik infeksiyon denir.

Endemik seyirli infeksiyonların sebep olduğu hastalıklar belirli bölgelerde yerleşmişlerdir.

Populasyondaki oranlarına göre, infeksiyonlar yüksekten düşüğe doğru hiperendemik, mesoendemik ve hipoendemik olarak nitelenebilir.

Bir populasyonda bireysel vakalar halinde, nadiren ve düzensiz olarak görülür.

Endemik seyir tabiri sadece klinik belirti gösteren infeksiyonlar için değil, belirli bir patojenin populasyondaki varlığını veya etkene karşı antikorların varlığını tanımlamak için de kullanılabilir.


Yanıt Açıklaması:

Eğer bir infeksiyon populasyonda belirli bir oranda sürekli bulunuyorsa buna endemik infeksiyon denir. Endemik seyirli infeksiyonlarda, etkenin populasyon içinde sürekli bulunması ve düzenli olarak bulaşması söz konusu olduğundan böyle hastalıklar belirli bölgelerde yerleşmişlerdir. Endemik seyir tabiri sadece klinik belirti gösteren infeksiyonlar için değil, belirli bir patojenin populasyondaki varlığını veya etkene karşı antikorların varlığını tanımlamak için de kullanılabilir. Ayrıca, belirli bir hastalığın seyri farklı coğrafik bölgelerde aynı olmayabilir. Örneğin: şap hastalığı Anadolu’da endemik seyirli olduğu halde, Trakya’da sporadik seyirlidir. Bu nedenle, endemiden bahsedilirken populasyon ve yer mutalaka tanımlanmalıdır. Belirli bir infeksiyonun çeşitli populasyonlardaki endemik düzey genellikle yüzde oran ile ifade edilir. Populasyondaki oranlarına göre, infeksiyonlar yüksekten düşüğe doğru hiperendemik, mesoendemik ve hipoendemik olarak nitelenebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum