Veteriner Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1265597

  1. Hareket incelemesinde Bacillus anthracis hareketli, antrakoidler hareketsizdir.
  2. Gamma faj testinde Bacillus anthracis gama fajına duyarlı, diğer basiller dirençlidir.
  3. İnci dizisi reaksiyonunda, Bacillus anthracis penisiline duyarlı olduğu için, penisilin içeren besiyerinde üretildiğinde çomak şeklini kaybederek tesbih benzeri bir görünüm alır, bu durum antrakoidlerde görülmez.
  4. Fareler antraksa çok duyarlı olduğu için şüpheli materyalden teşhis veya saflaştırma amacıyla deney hayvanı olarak kullanılabilir.

Yukarıdakilerden hangisi Antrakoid basilleri ve Bacillus anthracis için söylenebilir?


I ve II

I ve III

II ve III

II, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Kültürde üreyen B. anthracis’i diğer antrakoid basillerden ayırt etmek için çeşitli testler yapılır. Hareket incelemesinde B. anthracis hareketsiz, antrakoidler hareketlidir. Gamma faj testinde B. anthracis gama fajına duyarlı, diğer basiller dirençlidir. İnci dizisi reaksiyonunda, B. anthracis penisiline duyarlı olduğu için, penisilin içeren besiyerinde üretildiğinde çomak şeklini kaybederek tesbih benzeri bir görünüm alır, bu durum antrakoidlerde görülmez. B. anthracis’i kontamine, kokuşmuş materyallerden veya topraktan izole etmek için örneğe ön ısı işlemi uygulandıktan sonra selektif besiyerine ekim yapılır. Fareler antraksa çok duyarlı olduğu için şüpheli materyalden teşhis veya saflaştırma amacıyla deney hayvanı olarak kullanılabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum