Veteriner Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1379051

Seçeneklerde verilen bakteri türlerinden hangisi evcil köpeklerde lenf nodüllerinin şişmesi ile karakterize ölümcül hastalık olan “salmon zehirlenmesi” ne sebep olabilir? 


Koksiellalar

Riketsiyalar

Erlişyalar

Anaplazmalar

Neoriketsiyalar


Yanıt Açıklaması:

Neoriketsiyalar, Gram negatif, hareketsiz, kapsülsüz, sporsuz, pleomorfik kok şeklinde zorunlu hücreiçi bakterilerdir. Neorickettsia cinsinde 3 tür tanımlanmıştır. Bunlar, N. risticii, N. sennetsu ve N. helminthoeca’dır. Neoriketsiyalar hem trematod ve hem de memelileri infekte etmeleri açısından bakteriler arasında eşsizdirler. Memelilerde bu bakteriler kandaki monositler ve doku makrofajlarının sitoplazmik vakuolleri içerisinde bulunur ve sistemik hastalıklara yol açabilirler. N. helminthoeca sıklıkla morula oluşturacak şekilde makrofaj sitoplazmasında çoğalır. Hücrelerde Giemsa boyama ile gösterilebilir ve hücre kültürlerinde üretilebilirler.
N. helminthoeca evcil ve yabani canidae’larda (köpekgillerde) ateş, lenf nodüllerinin şişmesi ve
hemorajik enteritle karakterize akut ve yüksek oranda ölümcül bir hastalık olan “salmon zehirlenmesi” hastalığına neden olur. N. risticii atlarda akut ishalle karakterize “Potomac at humması” hastalığına neden olur.

Yorumlar
  • 0 Yorum