Veteriner Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1273942

Aşağıdakilerden hangisi Blastomices türlerinin moleküler tanısıdır?


Materyallerden %10 KOH veya LFPM solusyonları ile preparatlar hazırlanır.

Materyaller FAT ile de incele­nebilir.

Ticari olarak mevcut nükleik asit problar identifikasyon için kullanılabilir.

B. dermatitidis: a)SDA’da 25°C deki kültürden, b) BHIA’da 37°C deki kültürden ve dokulardan hazırlanan preparatlardaki mikroskopik görünüm.Ekzoantijen testi uygula­nabilir.

Komplement fiksasyon (CF), immunoelektroforezis testleri ve ELISA kullanılabilir.


Yanıt Açıklaması:

Mikolojik Tanı: Direkt mikroskopik inceleme için materyallerden %10 KOH veya LFPM solusyonları ile preparatlar hazırlanır. Preparatlar B. dermatitidis’in mikroskopik özellikleri yönünden incelenir. Ayrıca materyaller FAT ile de incele­nebilir. Kültür için marazi maddelerden SDA veya kloramfenikol(0.05g/l) ilaveli SDA ve %5 kan + %1 sistein ilaveli BHIA veya %5 kan + %1 sistein + kloramfeni­kol (0.05g/l) ilaveli BHIA’a ekim yapılır, sırasıyla 25°C ve 37°C de 2-4 hafta inkube edilir. İnkubasyon sonunda oluşan koloniler ve kolonilerden LFPM ile hazırlanan preparatlar B. dermatitidis’in koloni özellikleri ve mikroskopik özellikleri (genel bilgiler kısmında bilgi verilmekte) yönünden incelenir. Ekzoantijen testi uygula­nabilir. Şüpheli kültürlerin hızlı identifikasyonu için kullanılan basit ve hızlı sonuç veren, referens antiserumlar kullanılarak yapılan bir immunodiffuzyon testidir.

Serolojik Tanı: Komplement fiksasyon (CF), immunoelektroforezis testleri ve ELISA kullanılabilir.

Allerjik tanıda B. dermatitidis’in kültür filtratlarından elde edilen blastomisin, deri testlerinde kullanılmaktadır. Ancak yaygın bir uygulaması yoktur.

Moleküler Tanı: Ticari olarak mevcut nukleik asit problar identifikasyon için kullanılabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum