Veteriner Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1201032

Coxiella burnetii ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Gram negatif bakterilere benzer hücre yapısına sahip olan, 0.2-0.4 x 0.4-1 µm boyutlarında küçük, pleomorfik çomak veya kokobasil şeklinde, hareketsiz, kapsülsüz, besiyerlerinde üremeyen zorunlu hücreiçi bir bakteridir.

Bakteri, ökaryotik monosit ve makrofajlarda bulunur ve çoğalır.

Diğer bakterilerden çok farklı çift evreli bir yaşam siklusuna sahiptirler.

Hayvanlardan izole edilen “patojenik faz I” ve tekrarlanan in-ovo veya in-vitro pasajlar sonucunda elde edilen “atenue faz II” olmak üzere 2 antijenik forma sahiptir.

Bakterinin küçük hücre varyantı ve büyük hücre varyantı olmak üzere 2 farklı şekilsel formu bulunur.


Yanıt Açıklaması:

Coxiella burnetii, Gram negatif bakterilere benzer hücre yapısına sahip olan, 0.2-0.4 x 0.4-1 µm boyutlarında küçük, pleomorfik çomak veya kokobasil şeklinde, hareketsiz, kapsülsüz, besiyerlerinde üremeyen zorunlu hücreiçi bir bakteridir. Bakteri, ökaryotik monosit ve makrofajlarda bulunur ve çoğalır. Fagozom içinde 20-45 saatlik bir çoğalma süresinde yüksek sayılarda üreme gösterir. Gram boyası ile zayıf boyandığından Gimenez boyama tercih edilir. Bakterinin küçük hücre varyantı ve büyük hücre varyantı olmak üzere 2 farklı şekilsel formu bulunur. C. burnetii hayvanlardan izole edilen “patojenik faz I” ve tekrarlanan in-ovo veya in-vitro pasajlar sonucunda elde edilen “atenue faz II” olmak üzere 2 antijenik forma sahiptir. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum