Veteriner Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1312171

Primer ve sekonder immun yanıt ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden doğru olanı hangisidir?


Primer immun yanıt, aynı antijenin vücuda tekrar girişlerinde, hızlı ve etkili oluşan antikor yanıtıdır.

Antikor üretimi, primer immun yanıtta birkaç günde pik düzeye çıkıp uzun süre yüksek seviyede kalır.

Sekonder immun yanıtta üretilen antikorların çoğu IgM, az kısmı IgG’dir.

Primer immun yanıtta üretilen antikorların antijene affinitesi yüksek iken, sekonder immun yanıtta antikorların affinitesi düşer.

Primer immun yanıtta antikorların çoğu lenf nodülleri ve dalakta üretilirken, sekonder immun yanıtta kemik iliğinde üretilir.


Yanıt Açıklaması:

Aynı antijenin vücuda tekrar girişlerinde, primer immun yanıttan çok daha hızlı ve etkili bir antikor yanıtı oluşur. Buna da sekonder immun yanıt denir. Antikor üretimi, primer immun yanıtta yaklaşık 2 haftada pik düzeye çıkıp aynı sürede hızla azalırken, sekonder immun yanıtta birkaç günde pik düzeye çıkıp haftalarca hatta aylarca yüksek seviyede kalır. Primer immun yanıtta üretilen antikorların çoğu IgM, az kısmı IgG olurken; sekonder immun yanıtta çoğunlukla IgG, antijene göre IgA ve IgE, az miktarda da IgM üretilir. Primer immun yanıtta üretilen antikorların antijene affinitesi düşükken, sekonder immun yanıtta antikorların affinitesi artar. Primer immun yanıtta antikorların çoğu lenf nodülleri ve dalakta üretilirken, sekonder immun yanıtta kemik iliğinde üretilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum