Veteriner Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1273932

Aspergillus türlerinin epidomiyolojisi ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?


Aspergillus türleri doğada yaygın olarak görülür ve aynı zamanda sık karşılaşı­lan laboratuar kontaminantıdır.

Aspergillus infeksiyonlarına en fazla kanatlılarda, özellikle gençlerde daha az olarak da sığır, koyun, keçi, at, domuz, kedi, köpek vs hayvanlarda rastlanmıştır.

İnfeksiyon hayvandan hayvana veya insana bulaşır.

Aspergillus sporlarına toprakta, çürümüş veya çürümekte olan ot, yem, saman veya gıdalarda çok fazla rastlanır ve özellikle öyle yerlerde beslenen ve eşinen ka­natlılar mantar sporlarını solunum yolu ile alırlar.

Solunum yolu ile vücuda giren sporlar özellikle akciğerlerde hastalık oluşturur.


Yanıt Açıklaması:

Aspergillus türleri doğada yaygın olarak görülür ve aynı zamanda sık karşılaşı­lan laboratuar kontaminantıdır. Aspergillus infeksiyonlarına en fazla kanatlılarda, özellikle gençlerde daha az olarak da sığır, koyun, keçi, at, domuz, kedi, köpek vs hayvanlarda rastlanmıştır. İnfeksiyon hayvandan hayvana veya insana bulaşmaz. Aspergillus sporlarına toprakta, çürümüş veya çürümekte olan ot, yem, saman veya gıdalarda çok fazla rastlanır ve özellikle öyle yerlerde beslenen ve eşinen ka­natlılar mantar sporlarını solunum yolu ile alırlar.Solunum yolu ile vücuda giren sporlar özellikle akciğerlerde hastalık oluşturur. Hastalığın çıkışında, predispoze faktörlerin önemli etkisi vardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum