Veteriner Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji Deneme Sınavı Sorusu #1216940

Tıbbi veya cerrahi bir müdahale sırasında, hekimin hayvanı infekte etmesi şeklinde oluşan bulaşma türü aşağıdakilerden hangisidir?


Direkt bulaşma

Hava kökenli bulaşma

İatrojenik bulaşma

Veneral bulaşma

Fekal-oral bulaşma


Yanıt Açıklaması:

İnfekte bir hayvanla fiziksel temas veya hayvanın her türlü atığı ile temas sonucu oluşan horizontal bulaşma şekline direkt bulaşma denir. Bu bulaşma şeklinde hastalık etkeni, bir hayvandan veya hayvanın atık ve akıntılarından başka bir hayvana, herhangi bir aracı olmaksızın deriden veya mukozadan direkt olarak geçer. Derideki mantar infeksiyonları hayvanların birbirlerine sürtünmeleri sonucu bulaşır. Ayrıca, derideki yaralanmalardan anthraks etkeni, klostridyum, stafilokok, fransisella gibi etkenler direkt olarak bulaşabilir. İnfekte hayvanların burun akıntıları, dışkıları ve sütleri ile temas sonucu da bulaşma olur. İnfekte hayvanların dışkıları çok sayıda hastalık etkeni taşır. Böyle dışkılar yemleri, meraları ve suları bulaştırır. Duyarlı hayvanlar bunları ağız yoluyla aldıklarında infekte olurlar. Bu bulaşma şekline fekal-oral bulaşma da denir. Duyarlı hayvanlar etkenleri çiftleşme sırasında alabilirler; bu bulaşma şekline veneral bulaşma denir. İnfekte hayvanların solunum sisteminden burun akıntısı ve öksürük yoluyla çıkan etkenler de çevredeki duyarlı hayvanları bulaştırabilir. Bu bulaşma şekline damlacık infeksiyonu veya hava kökenli bulaşma denir.

Hastalık etkenlerinin bir hayvandan diğerine canlı veya cansız aracılar veya insan vasıtasıyla bulaşmasına indirekt bulaşma denir. Tıbbi veya cerrahi bir müdahale sırasında, hekimin hayvanı infekte etmesi şeklinde oluşan indirekt bulaşmaya iatrojenik bulaşma denir. Cerrahi müdahale sırasında hekimin elinin, örtülerin, cerrahi aletlerinin veya enjektörlerinin kontamine olması bulaşmaya neden olabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum