Videonun Kullanım Alanları Deneme Sınavı Sorusu #1042687

Aşağıdakilerden hangisi kameramanın çekim esnasında yapması gereken işlerden biridir?


Kamera kartlarının dağıtımı

Bakaçtaki parlaklık ayarlarının yapılması

Objektifin temizlenmesi

Ortama uygun giyinmek

Asistanla sürekli temas halinde olmak


Yanıt Açıklaması:

Çekimden önce bir kameramanın yapabileceği işlemler vardır:
1. Eğer şef kameramansanız, yönetmenden alacağınız son direktifleri kameramanlara aktarın ve (varsa) kamera kartlarını dağıtın.
2. Kamera kafasının çevrinme kilitlerini açarak, çevrinme sürtünme-yumuşaklık ayarlarını isteğinize göre belirleyin. Sehpa kafasının her yönde rahat hareket ettiğinden emin olun. Gerekiyorsa kamerayı öne arkaya alarak dengeyi sağlayın. İşlem bittiğinde öne-arkaya denge (balance) düğmesini sıkmayı unutmayın.
3. Pedestal kilidini açarak kameranın yükseklik dengesini ölçün. Pedestali bıraktığınızda kamera yükseliyorsa, ağırlık ekleyin. Kamera düşüyorsa ağırlık azaltın, gerekirse basınçlı bölmeye hava basın.
4. Kameranız kapalıysa, teknik yönetmenle bağlantıya geçerek açtırın. Bakacınızdaki parlaklık ayarlarını yapın (Objektif kapağı varsa önceden açmayı unutmayın.).
5. Görüntüde leke, yansıma, toz gibi nesnelerin olup olmadığına bakın. Gerekirse, objektifinizi bu iş için üretilmiş gereçlerle silin.
6. Görüntüyü aldıktan sonra, orta ölçekte bir resimde sabit kalarak teknik yönetmenin son kez kameraların görüntüsünü gözden geçirmesini sağlayın. Bu arada teknik yönetmenle bağlantıya geçerek kameranın şu anda kullanılması gerekmeyen bir ayarda kalıp kalmadığına dikkat edin (extender, gain, backlight gibi ayarlar).
7. Zoom ve netlik değiştirmeleri yaparak her iki düzeneğin de normal çalıştıklarını denetleyin. Dar açıdan genele yavaşça geçerek “back focus” hatası olup olmadığına bakın.
8. Büyük hareketli çevrinme ve kaydırmalar yaparak, yeterli kablo boşlukları olduğuna ve herhangi bir engel olmadığına dikkat edin.
9. Kulaklığı takarak iç-iletişimin sağlandığını denetleyin.
10. Yönetmen veya yardımcısıyla birlikte, çekimde kullanılabilecek kamera ölçeklerini ve
kamera hareketlerini gözden geçirin. Bunların kamera kartlarına olan uygunluğuna bakın.
11. Ölçeklerin ve hareketlerin provasını yapın. Gerekirse yönetmenden oyuncu veya
sunucuların hareketlerini yaptırmasını isteyin.
12. Çekim öncesinde kameranın başından ayrılacaksanız tüm kilitlerini kapatın ve
kameraya bir başkasının ellemesine izin vermeyin.
13. Çekime girmeden önce, stüdyo ortamlarındaki ışık gereçlerinin yoğunluğunu düşünerek ortama uygun giyinin (Üzerinizde, gerektiğinde çıkarılabilecek bir parça giysi olmalı.). Hareket sırasında yer değiştireceğiniz için ayakkabılarınızın ses çıkaran cinsten olmamasına özen gösterin. Mobil telefonunuz veya ses çıkaran saatiniz varsa kapatın.

Bu anlamda yayın/ çekim sırasında kameramanlar açısından yapılabilecekler şunlar olabilir:
1. Kameranızın hiçbir ayarını kilitlemeyin ve her an hazır olun. Dikkatinizi gelişen sahne olaylarına veya başka bir yere kaydırmayın (Konuşmacılara veya oyunculara kendinizi kaptırmayın.) Yönetmen her an sizden bir görüntü isteyebilir ya da uyarmadan sizin kameranıza kesebilir.
2. Olanaklı ise zaman zaman bakacınızdan diğer kameramanların görüntülerine bakın. Onlara yakın ölçekleri hazırlamayın ve durumunuz uygunsa alternatif görüntü verin.
3. Sunucu veya oyunculara arada bir bakaç dışından bakarak, olası hareket yönlerini görün. Hareketleri izlemeye hazır olun (Her ne kadar kamera kartları uygulaması varsa da, koşullara göre yeni ölçek ya da yeni bir hareket her an gündeme gelebilir.)
4. Kullanıyorsanız kamera asistanınızla sürekli temasta olun. Asistan size yeterli hareket alanı sağlamalıdır. Ayrıca kamerayla (yayında) yer değiştirecekseniz kablo uzunlukları çok önemlidir. Kaydırma sırasında kablonun birden gerilerek sizi durdurması, hareket açısından tam bir felakettir.
5. Her kameranın hareket alanı; stüdyo koşullarıyla, dekor parçalarıyla ve en önemlisi
diğer kameraların hareket alanlarıyla sınırlıdır. Bu alanı aşmamaya ve diğer kameraların (onlar yayındayken) görüntülerine girmemeye özen gösterin.
6. Kameranız çıkışa verildiğinde (sizin kameranıza kesildiğinde), daha önceden belirlediyseniz veya yönetmen sizden istediyse hareketinizi yapın. Hareketiniz bittiğinde, görüntü başka bir kameraya kesilene kadar sabit kalın. Daha sonra farklı bir ölçekle yeni bir görüntü arayın.
7. Önceden planlanmamış veya komut olarak gelmemişse (çıkıştaysanız) beklenmedik bir harekete başlamayın. Yönetmen bunu bilmediği için siz harekete başladığınızda
başka bir kameraya kesebilir ve hareket yarım kalır.
8. Sizin kameranız yayındayken, yönetmen beklenmedik bir şekilde (planlanmamış) bir hareket yapmanızı isteyebilir. Fiziksel olarak durumunuz uygun değilse veya başka bir nedenle sonucun ne olacağını bilemiyor ya da kendinize güvenemiyorsanız, komut tekrarlansa da hiçbir şey yapmayın. Deneyimli bir yönetmen, durumunuzda bir engel
olduğunu anlayacak ve kamera hareketinde ısrar etmeyecektir (Çok gerekirse çağrı/ call
tuşuna basarak teknik masaya uyarı gönderin.).

Yorumlar
  • 0 Yorum