Videonun Kullanım Alanları Deneme Sınavı Sorusu #1041830
Televizyon stüdyoları ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?
Stüdyo zemini pürüzlüdür. |
Tavanın yeren yüksekliği en az 3 metre olmalıdır. |
Duvarlar yeterli ısı yalıtımına sahip olmalıdır. |
Havalandırma çekimde genellikle çalıştırılmaz. |
Kapıların personel girişi için uygun olması yeterlidir. |
Zemin Yapısı: Stüdyo zemini (tabanı); yeterli genişlikte, düz ve pürüzsüz olmalı, teknik donanıma erişim ve stüdyo iç düzenini aksatmayacak bir plana göre inşa edilmelidir.
Tavan (Yükseklik) Yapısı: Stüdyo tavanı da zemin gibi bazı temel özelliklere sahip olmalıdır. Örneğin ışık platformunu taşıyacak donanım dışında, yerden yüksekliğin en az 4 metre olması gerekir. Bu yükseklik en azından kameraların sehpa üzerinde yükselebilmesi içindir. Eğer vinç, Jimmy Jib gibi farklı yüksekliklere gereksinim duyacak kamera gereçleri kullanılacaksa bu yüksekliğin daha fazla olması gerekir. Bu nedenle çoğu televizyon stüdyosu, ortalama 9-10 metre yükseklikte inşa edilir.
Duvarların Yapısı: Zemin planına göre dörtgen, çokgen veya silindir gibi çeşitli şekillerde yükselebilen stüdyo duvarları; öncelikle yeterli bir ses yalıtımına sahip olmalıdır. Görüntü ile birlikte ses kaydının yapıldığı yapımlarda, stüdyonun her türlü dış sesten arındırılması önem taşır. Bunun yanında duvarların, stüdyo içinde üretilen sesleri yansıtmayacak, yankı oluşturmayacak malzemelerle kaplanması gereklidir.
Havalandırma: Stüdyolar, yapılan iç aydınlatmanın bozulmaması ve dış seslerin kayda girmemesi için, doğal olarak penceresiz yapılır. Bu nedenle stüdyo içinin havalandırılması ek bir donanımla (örneğin gelişmiş bir klima düzeneğiyle) sağlanır. Ancak söz konusu düzeneklerin sessiz çalışmaları pek mümkün olmadığından, çekim sırasında genellikle çalıştırılmazlar. Bu da aydınlatma sisteminin yaydığı ısı ile birlikte, stüdyo içi sıcaklığının daha da artmasına yol açar.
Kapılar ve Giriş-Çıkış Düzeneği: Stüdyo kapıları, hem ses geçirmeyecek şekilde duvar gibi kalın ve ağır hem de (belki bir otomobil gibi) büyük gereç ve dekor parçalarının girişine olanak tanıyacak büyüklükte olmalıdır. Daha kolay açılıp kapanabilecek küçük kapılar, personel giriş ve çıkışı için kullanılabilir.
Yorumlar
- 0 Yorum