Viroloji Deneme Sınavı Sorusu #1117853

Filtrasyon ile sterilizasyonda aşağıdakilerden hangisi gerçekleştirilmez?


Büyük miktardaki sıvıların sterilizasyonunda kullanılan filtrasyon sistemi öncelikle otoklavda steril edilmelidir.

Filtre edilecek çözelti mutlaka iyice çözünmüş olmalıdır.

Filtre edilecek sıvı içerisinde kaba partiküller varsa santrifüjleme veya ön filtrasyon (0,45µm veya 0,6µm) işlemi ile elimine edilmelidir.

Membran filtreler tekrar kullanılabilir.

Filtrasyon işleminde; filtre edilecek sıvı negatif veya pozitif basınç uygulanarak filtreden geçirilir ve steril bir kap içerisinde toplanır.


Yanıt Açıklaması:

Isıl işlemlerden olumsuz etkilenen hücre kültürü vasatları vb sıvı materyallerin sterilizasyonunda filtrasyon yönteminden yararlanılır. Filtrasyon işleminde; filtre edilecek sıvı negatif veya pozitif basınç uygulanarak filtreden geçirilir ve steril bir kap içerisinde toplanır (Resim 5.19). Takiben sterilizasyon kontrolleri yapılarak kullanıma sunulur. Sterilizasyon kontrolü amacıyla agarlara ekim yapılarak bakteri ve mantar kontaminasyonu yönünden değerlendirmeler yapılır. Filtrasyonla sterilizasyon işleminde aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir: • Büyük miktardaki sıvıların sterilizasyonunda kullanılan filtrasyon sistemi öncelikle otoklavda steril edilmelidir. • Filtre edilecek çözelti mutlaka iyice çözünmüş olmalıdır. • Filtre edilecek sıvı içerisinde kaba partiküller varsa santrifüjleme veya ön filtrasyon (0,45µm veya 0,6µm) işlemi ile elimine edilmelidir. • Membran filtreler tek kullanımlıktır. Tekrar kullanılmamalıdır. • Filtre edilen materyal daha önce steril edilmiş kaplara alınmalıdır. • Filtrasyonla yapılan sterilizasyon işleminde sadece büyüklüğü 0,2µm’den daha büyük olan partiküllerin tutulması nedeniyle virusların elimine edilemediği unutulmamalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum